گروه سیاسی- یک هفته پس از پایان مهلت ثبتنام داوطلبان برای انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم، سخنگوی شورای نگهبان میگوید احتمالاً دارد که مهلت بررسی سوابق ۸۰ داوطلب رسیدن به پاستور شاید بیش از ۵ روز طول بکشد. اما نکته مهمی که روز پنجشنبه رئیس شورای نگهبان در گفت و گو با گزارشگر صداوسیما به آن اشاره کرد این بود که احمد جنتی مدعی شد: «در موضوع تایید صلاحیتها یک خط مستقیم را انتخاب کردیم و این خط را ادامه میدهیم. در ارتباط با تاییدصلاحیت ها هم اصلاً هیچ فشاری نیست. کسی جرأت نمیکند سفارش فردی را نزد ما بکند چون این حرفها در گوش ما نمیرود.»
اظهاراتی که واکنش برخی تحلیلگران و کاربران در شبکههای اجتماعی را به دنبال داشت. چرا که دستکم در چند انتخابات اخیر اینگونه به نظر مردم نمیرسید. به عنوان مثال در ماجرای ردصلاحیت اکبر هاشمیرفسنجانی در انتخابات ریاست جمهوری یازدهم، نقش وزارت اطلاعات به اندازهایی پر رنگ بود که حیدر مصلحی در برنامهای تلویزیونی صراحتاً گفت که در جریان انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۲ اکبر هاشمی به توصیه او و برای «حفظ نظام» و مصلحت آن رد صلاحیت شده است.
در بخش دیگری از این فیلم حاوی سخنان وزیر اطلاعات دولت دوم احمدینژاد: «میگوید در گزارشی به شورای نگهبان وقت که روحانیونی چون محمد یزدی، محمود هاشمی شاهرودی و محمد مومن در آن عضو بودند، هاشمی رفسنجانی را برنده انتخابات پیشبینی کرده و با برشمردن «هزینهها و فواید» تایید یا رد صلاحیت او استدلال کرده است که رد صلاحیت او به نفع نظام و مصلحت آن است.
مصلحی، در این برنامه توضیح میدهد که چگونه هزینهها و فوائد رد یا تایید صلاحیت آقای رفسنجانی را در دو صفحه براساس حفظ نظام و نه چیز دیگر نوشته و در جمع بندی تاکید کرده است که با توجه به موقعیت نظام و مسائلی که وجود دارد رد صلاحیت آقای هاشمی رفسنجانی به مصلحت نظام است.
او در ادامه ادعا میکند که تنها یک عضو حقوقدان شورای نگهبان تلاش کرده که تلویحاً سابقه و اهمیت آقای رفسنجانی را به میان بیاورد اما او در پاسخ گفته است که «گنده گندهها فدای این نظام شدند. من نظام را میگویم و به شخص کاری ندارم. و بعد هم آقایان تصمیم به ردصلاحیت هاشمی گرفتند.»
اکبر هاشمی در نهایت ۲۶ اردیبهشت سال ۹۲ از سوی شورای نگهبان به دلیلی که «کهولت سن» عنوان شد، توسط احمد جنتی ۸۶ رد صلاحیت شد.
چیزی حدود ۸۰ نفر توانستند طی هفته گذشته در انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کنند که از این تعداد ۹ نفر نزدیک به طیف اصلاحطلب و ۶۹ نفر دیگر هم از جریان اصولگرا هستند. اما در این بین تعداد افرادی که از کابینه دولت سیزدهم به تصور رسیدن به پاستور در وزارت کشور حاضر شدند بسیار جالب بود. حتی از این جالبتر این مورد است که روز پنجشنبه نامهای در شبکههای اجتماعی منتشر شد که در یک اقدام کمسابقه ۱۵ عضو کابینه از جمله محسن منصوری، محرابیان، باقریکنی، جواد اوجی، علیآبادی، نیکبخت، لطیفی، زارعپور، خاندوزی سلاجقه و..از نامزدی محمدمهدی اسماعیلی اعلام حمایت کردند. هرچند مشخص نیست مخاطب این نامه کیست اما به نظر میرسد شورای نگهبان طرف حساب این ۱۷ عضو دولت باشد.
غلامعلی جعفرزاده ایمنآبادی، نماینده مجلس دهم در رابطه با همین مطلب میگوید: «فکر میکنم خدا آقای رئیسی را دوست داشت که رفت و نماند تا ببیند چه مارهایی را در آستین خود پرورش میداد، مارهای افعی هم هستند، مگر میشود این همه از وزرای دولت کاندیدای ریاست جمهوری شوند؟ مردم میگویند مگر همین دو هفته پیش این اتفاق نیافتاد و در این مدت این افراد عزادار نبودند؟ که بشکن زنان برای ثبت نام آمدند؟»
او در ادامه میگوید: «واقعاً نمیدانم از این وضعیت خوشحال باشم یا گریه کنم، نمیتوانیم بگوییم ظرفیت کشورمان آنقدر بالا است که همین الان ۸۰ تا رئیس جمهور داریم. از سوی دیگر اینکه ۸۰ نفر فکر میکنند که میتوانند رئیس جمهور شوند هم گریه دارد، اینکه جایگاه ریاست جمهوری آنقدر تنزل پیدا کرده است که هرکسی به خودش اجازه میدهد که رئیس جمهور شود. واقعاً وضعیت شبیه به یک جوک است، دو برادر از یک خانواده برای یک کرسی ثبت نام میکنند، از طرف دیگر کابینه دولت ۵ نفر از وزرا کاندیدا میشوند و این نشان میدهد که این کابینه بیشتر از همه دنبال تک دوره ای شدن رئیسی بود.»
جعفرزاده اضافه میکند: «قالیباف در یک هفته در دو قوه ثبت نام کرد! آن هم علی رغم تذکر رهبری. رهبری گفتند بزرگترین خسارت این است کسی وارد مجلس شود و بعد کت و شلواری برای قوه مجریه بدوزد. ایشان مگر همین هفته در مجلس قسم نخورد که پای این قوه می ایستم! چطور قسم خود را میشکند؟ خدا به رئیسی رحم کرد که این مارهای افعی که در آستین پرورش داده بود را ندید. کتاب دولت چهاردهم را بذرپاش چاپ کرده است! شما سفارش چاپ بدهید حداقل دو ماه زمان میبرد ! اتفاقا یکی از کسانی که به دنبال تک دوره ای شدن رئیسی و خوشحال از این حادثه بود، همین آقای بذرپاش است. بقیه اعضای کابینه، آقای صولت چطور به خودش اجازه داد با آن جنایت بزرگی که درباره حقوق بازنشستگان و تامین اجتماعی کرده، در انتخابات ثبت نام کند؟ آقای داوود منظور که اول سازمان مالیاتی و بعد هم سازمان برنامه و بودجه را خراب کرد، با چه رویی برای ثبت نام آمده؟»
اما «داوود منظور»، رئیس سازمان برنامه و بودجه در صفحه شخصی خود در فضای مجازی، با اشاره به ثبتنام وزرای دولت سیزدهم در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳ مدعی شد: «از بین پنج کاندیدای عضو دولت (مهرداد بذرپاش، داوود منظور، محمدمهدی اسماعیلی، امیرحسین قاضیزاده و صولت مرتضوی) در رقابت نهایی، فقط یک نفر حضور خواهد داشت.»
شنیدههای خبرنگار مستقل هم حاکی از این است که آن یک نفر از ببن بذرپاش و اسماعیلی انتخابات خواهد شد.
غلامحسین کرباسچی دبیرکل سابق حزب کارگزاران هفته گذشه مدعی شد: «انتخابات که شوخی نیست، یک مسئلهای است که نماد دموکراسی در کشور است و ما آن را تبدیل به یک بازی ثبت نام و بعد هم تایید صلاحیت کردیم. به هر حال این شکلی پیش میرود شبیه یک استند آپ کمدی است.»
این فعال سیاسی اصلاحطلب اضافه میکند: «پیش بینی من این است با توجه به اینکه شورای نگهبان گفته از همه جناح ها در انتخابات خواهیم داشت خروجی این انتخابات یا آقای لاریجانی می شود یا آقای قالیباف که هر دو برای حاکمیت قابل قبول است.»
«کرباسچی هم مثل جعفرزاده معتقد است که نامزدی ۵ مقام دولتی آبروریزی است.» این تحلیل سایر کارشناسان هم هست اما به هر ترتیب گزینههای نهایی برای انتخاب مردم از بین همین افراد باید به مردم معرفی شوند. هر چند برخی رسانهها اعتقاد دارند که رقابت اصلی بین محمدباقر قالیباف و علی لاریجانی خواهد بود اما اصولگریانِ حامی دولت باور دارند که لاریجانی علیرغم اینکه نشان داد از رهبری برای ثبتنام کسب اجازه کرده، ردصلاحیت خواهد شد و طبق پیش بینی روزنامه کیهان دولت چهاردهم، ادامه دهنده راه دولت رئیسی خواهد بود.