گروه سیاسی- اسامی ۶ کاندیدای نهایی انتخابات ریاست جمهوری از سوی وزارت کشور اعلام شد. نتایج نهایی بررسی صلاحیت کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری اعلام شد و «محسن اسلامی» سخنگوی ستاد انتخابات کشور با حضور در قاب تلویزیون اسامی داوطلبان تأیید صلاحیت شده انتخابات ریاستجمهوری چهاردهم را اعلام کرد.
براساس آنچه شورای نگهبان به وزارت کشور اعلام کرده است، کاندیداهای تایید صلاحیت شده عبارتند از:
محمدباقر قالیباف
امیرحسین قاضی زاده هاشمی
مصطفی پورمحمدی
علیرضا زاکانی
سعید جلیلی
مسعود پزشکیان
در بین ردصلاحیت شدگان چهره هایی چون علی لاریجانی، اسحاق جهانگیری، عبدالناصر همتی، محمد شریعتمداری، محمود احمدی نژاد و …دیده می شوند.
بنابراین جبهه اصلاحات با پزشکیان در رقابت باقی خواهد ماند و در سوی دیگر ماجرا قالیباف از طیف نواصولگرایی و سعید جلیلی هم گفتمان جبهه پایداری و سوپرانقلابی را همراهی خواهد کرد. باقی نامزدها هم احتمالاً یا در نقش پوششی در صحنه خواهند ماند و یا در لحظه آخر انصراف خواهند داد.
پیش از این مصطفی هاشمیطبا هم در گفت وگویی اعلام کرد که «با این حال علی القاعده ۶ تا ۸ نفر تائید خواهند شد.» او با توجه به مطالب رسانههای اصولگرا درباره نامزد انقلابی هم گفت: «وقتی میگویند انقلابی معنیاش را نمیفهمیم، یک برچسبی بعضیها به خودشان میزنند و با آن برچسب زندگی میکنند. بعضیها را که من میبینم به هیچ وجه انقلابی نیستند، همان لیبرالها هستند، منتها اسم خودشان را انقلابی گذاشتند بنابراین نمی شود از ظاهر آدم ها فهمید ماهیتشان چیست.»
هاشمیطبا با بیان اینکه شورای نگهبان علاوه بر بررسی سوابق کاری به نظر من باید از نظر اخلاقیات و این مسائل آدمها بررسی کند که متاسفانه نمیکند، عنوان کرد: «نمونه این کار تائید احمدنژاد بعد از آن همه بی اخلاقی و بیادبی و لجن پراکنی بود، شورای نگهبان باید ضمن این که به اخلاق و خلقیات افراد توجه میکند ببیند این آدم در عمرش چه کرده است؟ این آدم، آیا آدمی است که از مدرسه و دانشگاه در آوردهاند و با حلوا حلوا کردن حکم به او دادهاند؟ یا آدمی است که مشاغل مختلفی را با موفقیت گذارنده است؟ این بسیار مهم است.»
روزنامه اطلاعات هم در راستای همین مطلب نوشت: « اینکه سخنگوی شورای نگهبان بگوید ممکن است کسی وزیر خوبی باشد، اما نتواند کشور را اداره کند در ظاهر حرف غلطی نیست، اما اعلام آن میتواند ضمیر خطاب پیدا کرده و در اذهان به شائبه نوعی سوگیری بینجامد که با جمله بعدی ایشان که میگوید ما در شورای نگهبان اصولاً کاری با مهندسی انتخابات نداریم در تعارض به نظر آید.»
اطلاعات نوشت: «متأسفانه در موارد متعددی این شورا در اقناع افکار عمومی و رد صلاحیت افراد موفق عمل نکرده و سابقه خوبی از خود به جای نگذاشته که اسناد مهمی در بیطرفی و عدم مهندسی به حساب آید. حال، اما این فرصت هست تا در این آزمون مهم سربلند بیرون آمده و روشی را در احراز صلاحیتها در پیش گیرد که نه تنها اتهام مهندسی در انتخابات را از خود رفع کند بلکه با ایجاد فرصت برای انتخاب بهتر و آزادانهتر مردم از میان چهرههای مختلف با نظرات مختلف و جریانهای مختلف سیاسی، جماعت بیشتری از مردم را به پای صندوقهای رأی بکشاند.»
این روزنامه در ادامه مقالهاش نوشت: «شاید برای عدهای مهم نباشد که مثلاً در همین انتخابات اخیر مجلس، نماینده اول پایتخت با رأیی کمتر از ده درصد واجدین شرایط وارد پارلمان شد و البته که طبق قانون نماینده شهر و همه مردم پایتخت در مجلس به حساب میآید، اما این قطعاً افتخاری برای یک نظام داعیهدار مردمسالاری دینی محسوب نمیشود.»
اما با توجه به اسامی که در بالا به آن اشاره کردیم به احتمال فراوان مشارکت در انتخابات پیشرو بیش از ۴۰% خواهد بود. چرا که اصلاحطلبان هم در این کارزار برای نخستین بار طی چند سال اخیر نامزد رسمی خواهد داشت و میتواند برای رایآوری او همه تلاش خودش را به کار بگیرد.
اما در طرف مقابل ماجرا با وجود قالیباف و سعید جلیلی کمی سختتر به نظر میرسد. قالیباف اینبار خودش را در چند قدمی پاستور میبیند و حاضر نیست به راحتی از صحنه کنار بکشد و سعید جلیلی هم دقیقاً همین طور است.
انتخابات پیشرو از بسیار جهات حائز اهمیت است. زمامداری جریان تندرو طی ۳ سال گذشته نشان داد که این جریان خسارت بسیاری به کشور وارد کرده و برای جلوگیری از روی کارآمدن یک جریان تندروی دیگر نمیشود به عاقبت کشور خوشبین بود.
برخی کارشناسان بر این باورند که روی کارآمدن پزشکیان میتواند گفتمان غالب بر جریان انقلابی که قائل به اخلاق مداری هم نیستند را از صحنه دور کند تا در وضعیت اقتصادی که در آن قرار گرفتهایم اوضاع کمی رو به بهبودی پیش برود اما برخی دیگر هم بر این باورند که تجربه هشت سال دولت روحانی نشان داد که جریان انقلابی و سوپرانقلابی تحت هیچ شرایطی اجازه عرض اندام به دولت اصلاحطلب را نخواهد داد.