گروه سیاسی- در حالیکه وزارت خارجه و تیم دیپلماسی کشور روزهای پر فشاری را پشت سر میگذارند مجید انصاری معاون حقوقی رئیس جمهور در گفت وگویی مدعی شد که پالرمو در مجمع تصویب خواهد شد.
مسعود پزشکیان پیش از این به تکرار بر ضرورت حل مشکل تحریم ها، مذاکرات و پرونده FATF، تاکید کرده بود. او حتی در ایام رقابت های انتخاباتی به آن اشاره و این کنوانسیون بین المللی را به فیفا تشبیه کرد؛ «FATF مانند فیفا است اگر زیر بار حرف هایی که در فیفا می زنند نرویم ما را بازی نمی دهند. FATF هم مانند همان است، ما را بانک ها بازی نمیدهند.
حال در روزهایی که عباس عراقچی، رئیس تیم مذاکره کننده ایران در کوران مذاکرات با آمریکاییها به سر می برد تا مسیر مذاکرات غیر مستقیم ایران را پیش ببرد، مسعود پزشکیان و دیگر دولتمردانش در تهران، در تلاش هستند تا دو لایحه پالرمو و CFT را به سر انجام برسانند.
در این میان، خبرهایی که از گوشه و کنار به گوش می رسد، حکایت از فضای مثبت مجمع تشخیص مصلحت نظام برای به نتیجه رسیدن این پرونده ۱۵ ساله دارد.
در سوی دیگر میدان اما تندروها و مشخصاً وابستگان به جبهه پایداری در تلاش هستند که مانع تصویب پالرمو و سی اف تی در مجمع شوند. چنانچه اخیرا، ۱۵۰ نفر از نمایندگان مجلس در نامهای خطاب به رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در خصوص الحاق ایران به لوایح «پالرمو» و «سی اف تی» هشدار دادند. در متن این نامه آمده است: «دولت کنونی ایالات متحده، از بدو استقرار، تشدید فشارها بر ایران را در دستور کار قرار داده و FATF را به مثابه ابزاری برای مسدود کردن مسیرهای تجاری و مالی ایران معرفی نموده است. در چنین شرایط خطیری، پذیرش و اجرای توصیههای نهادی که عملاً در جهت اهداف تحریمی آمریکا عمل میکند، یک خطای راهبردی است.»
نمایندگان مجلس خطاب به آملی لاریجانی نوشتند: «مطالبه نمایندگان مجلس شورای اسلامی از اعضای محترم مجمع تشخیص مصلحت نظام آن است که ضمن در نظر گرفتن شرایط حساس کنونی، تا زمان رفع کامل تهدید فعالسازی مکانیسم ماشه، از هرگونه اعلام موافقت با الحاق ایران به کنوانسیونهای مذکور امتناع ورزند. همچنین، هرگونه بررسی مجدد یا موافقت احتمالی در آینده، باید به لغو کامل و مؤثر تمامی تحریمها، مطابق با الزامات قانون «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از حقوق ملت ایران»، منوط گردد.»
تنها دلیل مخالفت این افراد این است که میگویند در صورت تصویب این لوایح، تحریمهایی که علیه کشورمان وضع شده باید خنثی شود در صورتیکه اساساً FATF ربطی به تحریم ندارد و چنانچه پیشتر در بالا به نقل از رییس جمهور به آن اشاره کردیم « FATF مانند فیفا است اگر زیر بار حرف هایی که در فیفا می زنند نرویم ما را بازی نمی دهند.»
با این وجود حالا حجتالاسلام مجید انصاری عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفتوگو با یکی از رسانه های داخلی، در مورد فضای عمومی مجمع در مورد دو کنوانسیون پالرمو و CFT گفت: با توجه به مباحث کارشناسی مفصلی که در کمیسیونهای تخصصی مجمع انجام شده است، فضای مجمع را برای تصویب این لایحه مثبت ارزیابی میکنم.
وی ادامه داد: برخی از اعضا در جلسه قبلی ابهامات و اشکالاتی داشتند که توضیحات کارشناسان تا حدود زیادی نگرانیهای اعضا را مرتفع کرد، پیشبینی من این است که این لایحه در مجمع تصویب خواهد شد.
معاون حقوقی رئیسجمهور در مورد روند بررسی این دو لایحه در مجمع تشخیص، توضیح داد: لایحه پالرمو و CFT در مجلس به تصویب رسیده بود و به دلیل اختلافنظر مجلس و شورای نگهبان این دو لایحه به مجمع ارائه شد، با توجه به مسکوت ماندن این دو لایحه در مجمع، با روی کار آمدم دولت چهاردهم رئیسجمهور در نامهای به مقام معظم رهبری خواستار بررسی این دو لایحه در مجمع شدند که رهبری هم موافقت کردند.
وی تصریح کرد: دولت به شدت معتقد است برای روانسازی مراودات بینالمللی، سرمایهگذاریها و کسب و کارها و در راستای تسهیل امور مردم، نیاز جدی به تصویب این دو لایحه وجود دارد.
انصاری گفت: این دو لایحه جدای از FATF مهم است و عدم پیوستن به این دو کنوانسیون مشکلاتی برای مراودات اقتصادی با کشورهای مختلف حتی کشورهای همسایه و دوست ایجاد کرده است. کشورهای طرف قرارداد ایران به این معاهدات پیوستهاند و الزاماتی وجود دارد که کشورهای عضو باید رعایت کنند، وقتی ایران به این معاهدات نمیپیوندد محدودیتهایی برای مراودات اقتصادی ایجاد میشود.
معاون حقوقی رئیسجمهور با بیان اینکه در سفرهای خارجی تیمهای اقتصادی بخش دولتی و خصوصی یکی از توصیههای موکد کشورهای دوست و همسایه این است که زودتر به این معاهدات بپیودندید تا مشکلات مراودات و قراردادهای اقتصادی حل شود، گفت: بیش از ۱۹۰ کشور به این کنوانسیون پیوستهاند که در میان اینها بسیاری از کشورهای دوست و همسایه ایران وجود دارند که ایران با آنها ارتباطات دوجانبه و چندجانبه دارد.
انصاری با تاکید بر اینکه کنوانسیون پالرمو مربوط به مبارزه با جرایم سازمان یافته است و جمهوری اسلامی از فعالان مبارزه با این نوع جرائم مثل قاچاق مواد مخدر، قاچاق انسان، قاچاق اسلحه است و حتی قربانی برخی از این اقدامات از سوی باندهای تبهکار بینالمللی است، اظهار داشت: سزاوار نیست جمهوری اسلامی با نپیوستن به این کنوانسیونها خود را در معرض این اتهام قرار دهد که ایران اساسا نمیخواهد با سازمانهای بینالمللی در این زمینه همکاری کند این برچسب، برچسب زیبندهای برای جمهوری اسلامی ایران نیست.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: ما در دفاع از چهره ملت ایران باید هر چه زودتر به این کنوانسیونها بپیوندیم البته ملاحظات همه ابعاد این موضوع دیده شده است و لذا پیوستن به این کنوانسیونها هیچ مشکلی به لحاظ منافع ملی ایجاد نمیکند.
گفتنی است پالرمو از لوایح مرتبط با FATF است که با درخواست دولت برای بار دوم در صف بررسی مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار گرفت.