روزان: همزمان با کاهش دما و زمستانی شدن چهره پایتخت، دوباره موضوع ساماندهی شهروندانی که با آسیب های اجتماعی مواجه هستند، به یکی از دغدغه های شهروندان بدل شده است. از سرنوشت کودکان کار گرفته تا موضوع ساماندهی معتادان متجاهر. با این معاون شهردارتهران مدعی است که نه تنها ظرفیت پذیرش معتادان متجاهر افزایش پپدا کرده که به همان نسبت از آمار کودکان کار نیز در خیایان ها و چهارراه ها کم شده است.
محمدامین توکلی زاده، معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران در آئین بهره برداری از مراکز یاور شهر ۱۱ در منطقه ۲۲، همراهسراهای مناطق ۶ و ۲۰ و مراکز جامعه پذیری مناطق ۵، ۱۲ و ۱۶ اظهار کرد: بحث آسیبهای اجتماعی با تأخیر در اولویت کارهای کشور قرار گرفت و پس از اینکه رهبر معظم انقلاب شخصاً تاکیداتی در این باره داشتند، میبینیم که در این دوره این گرهها با کمک مردم باز میشود و درواقع گره مردم با مردم باز میشود.
وی افزود: امروز ۶ مرکز کاهش و رفع آسیب اجتماعی در شهر افتتاح شد که این مراکز حلقههای کامل کننده زنجیره رفع آسیب در شهر تهران است. ما بحث ساماندهی آسیبهای اجتماعی را با رفع مانع منع پذیرشها شروع کردیم، اما امروز با همکاری همه نهادهای مسئول در حوزه آسیبهای اجتماعی و خیرین، برای همه افراد دارای منع پذیرش، مراکز تخصصی داریم.
توکلی زاده ادامه داد: همراه سرای منطقه ۶ هم با کمک صندوق بازنشستگی و یکی از خیرین افتتاح شد و امیدواریم از این پس شاهد ساخت بیمارستان بدون همراهسرا، پارکینگ و سایر موضوعات مرتبط با آن نباشیم. زیرا در خود پروژههای درمانی باید این موضوعات دیده شود. یکی از نقاطی که از آن متأثر میشدیم چادر زدن افراد کنار بیمارستان امام خمینی (ره) بود که تا امروز ۳ همراه سرا کنار این بیمارستان داریم و قطعاً باید تعداد این همراهسراها افزایش پیدا کند.
وی همچنین در خصوص ساماندهی معتادان متجاهر نیز گفت: خلأ مراکز جامعه پذیری که مراکز پس از بهبود هستند در پروسه ساماندهی معتادان متجاهر احساس میشد که امروز شاهد افتتاح سه مرکز جامعه پذیری بودیم.
ادعای کاهش کودکان کار
مهرماه امسال بود که علیرضا زاکانی، شهردار تهران با بیان این که هویت حدود ۷۰۶۰ کودک کار ثبت شده است که از این رقم ۲۰۰۰ کودک استعدادیابی تحصیلی شدهاند و ۲۰۰۰ نفر دیگر فرایندهای سنجش سلامت روانشان تکمیل شده است، گفت: «در مواجهه با چالشها نوع نگاه ما در حل مسائل مهم است در این مدت مسئولین دستگاههای مختلف کنار هم جمع شدند و هویتشان را با هم به اشتراک گذاشتند تا موضوع کودکان کار که مانند فرزندان خود ما هستند را با همراهی و هویت جمعی حل کنند.»
حالا بعد از حدود یک ماه توکلی زاده، معاون فرهنگی وی مدعی شد که با اجرای طرح های مشترک، آمار کودکان کار در خیابان ها و چهارراه ها نیز کاهش محسوسی را داشته است. وی در این خصوص گفت: در حوزه کودکان کار نیز اتفاق بزرگی رخ داده و در چهارراهها تعداد کودکان کار کم شده و علت آن طرحی است که قوه قضائیه و بهزیستی و شهرداری در قرارگاه اجتماعی مصوب کردند که ما پشتیانی کننده این زنجیره هستیم. بحث ما جمعآوری کودکان نیست و سعی اول ما این است که کودکان به آغوش خانوادههای خود برگردند. در بخش اتباع نیز بخش اداره کل اتباع وزارت کشور ورود کرده و مددکاران سازمان خدمات اجتماعی و مراکز بهزیستی وارد شدند و خانوادهها را قانع کردیم که کودکان برای آموزش به مراکز ویژه ما وارد شوند. بحث سو استفاده از کودکان و مافیای این موضوع را نیز فراجا دنبال میکند تا این مساله نیز حل شود.
همراه سراهایی که شاید به عدد ۱۲ برسند
سیدمحمد نقیب در حاشیه افتتاح همراه سرای مادر اظهار کرد: مسالهای که با آن مواجه بودیم چادر زدن همراهان بیماران در کنار بیمارستان امام خمینی (ره) بود که امروز شاهد افتتاح هشتمین همراه سرای شهر تهران بودیم و این منجر به رفع مشکل اقامت همراهان بیماران میشود و یکی از مشکلاتی که باعث عدم حضور برخی همراهان بیماران در همراهسراها میشود فاصله زیاد تا بیمارستان است. بر این اساس مدیریت شهری تصمیم گرفت که در فاصله کمتر از ۱۰۰ متر از درب بیمارستان اصلی یک همراه سرا راهاندازی کند. البته پیش از این دو همراهسرای دیگر اطراف بیمارستان امام خمینی(ره) داشتیم که کفایت حضور همراهان بیماران را نداشت.
اما در حال حاضر تهران چند همراه سرا دارد؟ سوالی که نقیب در پاسخ به آن گفت: امروز در منطقه ۲۰ نیز همراهسرای دیگری در اطراف بیمارستان شهدای هفتم تیر به بهرهبرداری رسید تا مجموع همراه سرای بیماران در تهران به ۹ مرکز برسد. ۳ همراه سرای دیگر نیز تا پایان سال افزوده خواهد شد. بنابراین تا پایان سال ۱۲ همراه سرا خواهیم داشت.
وی با اشاره به اینکه همراه سرای بیماران کاملا رایگان است، عنوان کرد: بیش از ۷۰ درصد هزینه راهاندازی این همراهسراها توسط خیرین تأمین میشود. ظرفیت هر یک از همراه سراهای منطقه ۶ و ۲۰ که امروز افتتاح میشوند ۵۰ نفر است و جانمایی همراهسراهای دیگری که تا پایان سال افتتاح خواهد شد نیز بر اساس نیازسنجی و درخواست بیمارستانها خواهد بود.
یاور شهرهای زیر ۲۵ سال
مدیرعامل سازمان خدمات و مشارکت های اجتماعی شهرداری تهران در مورد ساماندهی زنان معتاد متجاهر نیز با اشاره به افتتاح یازدهمین مرکز یاورشهر گفت: این مرکز ویژه بانوان زیر ۲۵ سال است؛ در سایر مراکز بانوان در گروههای سنی مختلف در کنار یکدیگر بودند؛ اما در این مرکز جدید بانوان جوان از سایر بانوان جدا خواهند شد که دارای ظرفیت ۱۵۰ نفر است. دوازدهمین مرکز یاورشهر نیز در مرز بین تهران و اسلامشهر است و مردان زیر ۲۵ سال در آن پذیرش خواهند شد و امیدواریم بتوانیم تا دهه فجر آن را به بهرهبرداری برسانیم.
وی با بیان اینکه ۳ مرکز جامعهپذیری دیگر نیز افتتاح خواهد شد، گفت: مددجویان بعد از دوره درمان به مراکزی نیاز دارند که بتوانند حمایت از فرد بهبودیافته و خانواده آنها را برعهده بگیرد. مراکز جامعهپذیری میتواند محلی برای کار، استراحت و توانمندسازی افراد بهبود یافته باشد که مشاوره مددکاری با این افراد و خانواده آنها نیز صورت میگیرد و نهایتا منجر به اتصال مددجویان به خانوادههایشان خواهد شد. مجموع ظرفیت مراکز جامعهپذیری در تهران ۳۰۰ نفر است.
با این حال تقریبا همه کارشناسان معتقدند که باید برای صحت سنجی ادعاهای شهرداری باید منتظر آغاز فصل سرما و تبعات آن برای اقشار آسیب پذیر جامعه بود چرا که در آن زمان تازه ابعاد مختلف و عمق این رخدادها مشخص می شود و اینکه اقدامات شهرداری در این زمینه چقدر موثر بوده است!