گروه سیاسی- در حالی که دلار در کانال ۹۰ هزارتومان قرارگرفته و انتظار آن میرود که تا شب عید به محدوده ۱۰۰ تومان هم نزدیک شود ۹۱ نماینده مجلس بر آن شدند تا با استیضاح همتی، وزیراقتصاد ترمز افزایش قیمت ارز را بکشند. این در حالی است که بسیاری از تحلیلگران هشدار دادند که استیضاح و یا برکناری همتی دلار را گران تر خواهد کرد.
به عنوان مثال سیدمحمد موحد نایبرئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس دوازدهم با بیان اینکه امضایم را از طرح استیضاح همتی پس گرفتم، اعلام کرد: «استیضاح و تغییر در دولت در شرایط فعلی باعث ایجاد تنش در جامعه میشود و پیام آن ایجاد یاس و ناامیدی در جامعه خواهد بود.»
موحد یادآور شد: «بنده در ابتدا طرح استیضاح وزیر اقتصاد را امضا کردم، اما این امضا را پس گرفتم. معتقدم التهابات بازار ارز و طلا و شرایط اقتصادی و معیشتی باعث ایجاد نگرانی در جامعه شده است. بنده معتقدم استیضاح و تغییر در دولت در شرایط فعلی باعث ایجاد تنش در جامعه میشود و پیام آن ایجاد یاس و ناامیدی در جامعه خواهد بود.» نایبرئیس کمیسیون اصل نود مجلس تصریح کرد: «در جلساتی که با وزیر اقتصاد و مجموعه این وزارتخانه داشتم، وزیر بر این مساله تاکید کرد که تمام تلاش و توان خود را برای بهبود وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم به کار خواهد گرفت و وضعیت اقتصاد را سروسامان خواهد داد و با اعتماد به این سخنان امضای خود را پس گرفتم.»
حمیدرضا گودرزی دیگر نماینده مجلس هم در این رابطه گفت: اکنون زمان نامناسبی برای استیضاح وزیر اقتصاد است چون در آستانه عید نوروز و ماه مبارک رمضان قرار داریم و عملاً استیضاح در این مقطع زمان باعث ایجاد مشکلات برای کشور میشود.
وی با اشاره به شروع به کار دولت چهاردهم گفت: تنها چند ماه از شروع فعالیت دولت چهاردهم میگذارد و باید به دولت فرصت داد؛ اگر فرد دیگری هم به عنوان وزیر اقتصاد معرفی شود باز هم با همین مشکلات مواجه خواهد بود. این نماینده مجلس با بیان اینکه مشکلات اقتصادی به دلیل عملکرد همه مدیران در ادوار گذشته است، گفت: امروز زمان مناسبی برای استیضاح نیست.
همچنین اکثریت نمایندههایی که به دنبال استیضاح همتی هستند مربوط به جریان جبهه پایداری است و گمان میرود که با این کار بخواهند انتقام توییت های انتقادی همتی در دوران ریاست جمهوری ابراهیم رئیسی را بگیرند.
اما دلیل برخی از این افراد در نوع خودش جالب توجه است. به عنوان مثال یکی از نمایندگان اصولگرای مجلس دوازدهم اعلام کرد، نامه استیضاح همتی را امضا کرده چون همتی حاضر نمیشده، اموال بیتالمال را ذیل طرح مولدسازی به قیمت سال گذشته به فروش برساند.
حسین صمصامی صاحب تئوری دلار ۲۰ تومانی و یکی از چهرههای نزدیک به سعید جلیلی که قرار بود در دولت احتمالی او پست وزارت اقتصاد را در دست داشته باشد، با انتشار توییتی نوشت: «برخی نمایندگان که موافق استیضاح آقای همتی در زمان فعلی نیستند، اگر میدانستند مدیریت ایشان چه هزینههای سنگینی به اقتصاد کشور وارد کرده و خواهد کرد، حتی یک روز هم در برکناری ایشان تعلل نمیکردند.»
وی خاطرنشان کرد: مجلس به جای ابزار نظارتی استیضاح میتواند از سایر ابزارهای نظارتی برای رفع مشکلات و بهبود وضعیت اقتصادی مردم استفاده کند.
این در حالی است که علی ربیعی، دستیار اجتماعی رئیسجمهور در یادداشتی نوشت : با استیضاح (عبدالناصر) همتی وزیر امور اقتصادی و دارایی چه چیزی عاید کشور خواهد شد؟
ربیعی در این یادداشت افزود: این روزها بحث استیضاح داغ شده است. آری! به نظرم باید استیضاح کرد اما باید سیاستهایی را استیضاح کرد که تا امروز نه تنها کمکی به حل مسائل نکرده اند، بلکه همواره بر حجم مشکلات افزوده و فرصت های ملی را هدر داده اند.
وی ادامه داد: باید کسانی را استیضاح کرد که تفکرشان اجازه شادی و نشاط به جامعه نداد.
ربیعی گفت : باید افرادی را استیضاح کرد که اجازه ندادند به شکل عزتمندانه و آبرومندانه، برجام به ثمر بنشیند. آنهایی که با بهانههای مضحک و پوچ مانند «دولت وقت میخواهد سرداران را تحویل خارجیها دهد» یک جامعه و یک ملت را در لیست سیاه FATF نگه داشتند. آنها را باید استیضاح کرد.
جدای از رویکرد دولت، اما نظر اکثریت نمایندگان و لابیهای درون مجلس نیز در این وضعیت اثرگذار خواهد بود. از همین رو هم شاهد بالا گرفتن دعوای بین رادیکالها و قالیبافیها هستیم. مصداق این مدعا مطلبی است که رجانیوز با حمله به قالیباف و سه نماینده دیگر مجلس نوشته.
این رسانه نزدیک به طیف پایداری نوشته: اخبار رسیده حاکی از آن است که قالیباف همچنان جزو مخالفان سفت و سخت استیضاح همتی است.
این رسانه با اشاره به اینکه «علاوه بر قالیباف سه نماینده دیگر تهران نیز تاکنون سخنی درباره استیضاح وزیر اقتصاد مطرح نکردهاند و شائبه حمایت آنها از همتی جدیتر از همیشه شده است» از احمد نادری، عبدالحسین روح الامینی و مجتبی زارعی نامبرده است.
رجا نیوز با اشاره به اینکه احمد نادری «سال گذشته در ایام انتخابات مجلس، مسجد به مسجد در میان نیروهای انقلابی تهران حضور پیدا میکرد» نوشته: «او در ۶ ماه گذشته نه تنها کوچکترین نقدی به بیکفایتیهای دولت پزشکیان نداشته است بلکه طبق برخی اخبار شنیده شده از راهروهای مجلس، او جزو موافقان همتی نیز هست.»
این رسانه اصولگرا افزوده است: «عبدالحسین روح الامینی از چهرههای قدیمی و نزدیک به محسن رضایی و قالیباف است که سال گذشته در ایام انتخابات مجلس سعی داشت از ظرفیت پیامرسان ایتا و محافل انقلابی برای حضور در مجلس استفاده کند، اما تاکنون حاضر نشده هیچ سخنی در همراهی با استیضاح همتی بیان کند و ظاهرا او نیز قصد دارد به این وزیر بی کفایت مجددا رای اعتماد بدهد.»
رجانیوز در ادامه با اشاره به اینکه مجتبی زارعی ا تاکنون هیچ موضعی در موافقت با استیضاح همتی نگرفته، نوشته: «در چند ماه گذشته وی تلاش کرده با نطقهای عجیب و غریبش دل اصلاح طلبان و دولتیها را به دست آورد و بعضی سخنانش در مجلس نیز به شدت مورد اقبال اصلاح طلبان قرار گرفته است.»
به این ترتیب به نظر میرسد که فضای مجلس آنگونه که باید و شاید به نفع استیضاح کنندگان نیست و طیف موسوم به قالیبافیها سعی دارند به روند وفاق با دولت پایبند بمانند. حال باید دید که در این شرایط دفاع همتی و پزشکیان جلسه استیضاح را چطور پیش میبردند و آیا همتی وزیر میماند یا خیر.