گروه سیاسی- حرف و حدیث و گمانهزنی ها درباره درگیری آمریکا با ایران همچنان ادامه دارد. این در حالی است که در تازهترین اخبار پیرامون این موضوع مسعود پزشکیان در تماس تلفنی به بن سلمان گفت که ایران به دنبال جنگ نیست و آماده گفتوگو و تعامل برای رفع برخی تنش ها است.
براساس متن منتشر شده در وب سایت ریاست جمهوری، پزشکیان خطاب به ولیعهد سعودی گفته است: ایران هیچگاه به دنبال جنگ و درگیری نبوده است… ایران آماده تعامل و گفتوگو در زمینه رفع برخی تنشها، بر اساس منافع و احترام متقابل است.
رئیس جمهوری در گفتوگو با ولیعهد عربستان توضیح داد: جمهوری اسلامی ایران هیچگاه به دنبال جنگ و درگیری نبوده و استفاده غیرصلحآمیز از انرژی هستهای نیز به هیچوجه جایی در دکترین امنیتی و دفاعی ما ندارد. ایران آماده تعامل و گفتوگو در زمینه رفع برخی تنشها، بر اساس منافع و احترام متقابل است؛ ما با هیچ کشوری سر جنگ نداریم، اما در دفاع از خودمان نیز هیچ تردیدی نداریم و آمادگی و توانمندی ما در این زمینه در بالاترین سطح است.
پزشکیان با اشاره به بخش دیگری از سخنان ولیعهد عربستان، گفت: جمهوری اسلامی ایران هیچگاه به دنبال جنگ و درگیری نبوده و استفاده غیرصلحآمیز از انرژی هستهای نیز به هیچوجه جایی در دکترین امنیتی و دفاعی ما ندارد. این امکان وجود دارد که فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی ایران همچون همه سالهای گذشته به طور کامل تحت راستیآزمایی قرار گیرند.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران آماده تعامل و گفتوگو در زمینه رفع برخی تنشها، بر اساس منافع و احترام متقابل است. ما با هیچ کشوری سر جنگ نداریم، اما در دفاع از خودمان نیز هیچ تردیدی نداریم و آمادگی و توانمندی ما در این زمینه در بالاترین سطح است.
در این بین اما بسیاری از تحلیلگران و رسانهها نسبت به عواقب درگیری آمریکا اسرائیل با ایران هشدار دادند.
سردبیر رسانه میدل ایست آی هم که به گزارش رویدادهای خاورمیانه میپردازد مدعی شد: حمله به ایران جرقه آغاز جنگ سوم خلیج فارس خواهد بود که ویرانگرترین جنگ پس از جنگ جهانی دوم خواهد بود.
طی ماههای اخیر و با استقرار دوباره دونالد ترامپ در کاخ سفید، روابط بین تهران و واشنگتن بار دیگر دچار تشدید تنش شده است. در حالی که اخیراً اعلام شده طرفین مذاکرات غیرمستقیم را آغاز خواهند کرد، کاخ سفید همچنان به مسیر تهدیدات نظامی ادامه میدهد؛ مسیری که مقامات ایرانی بارها بینتیجه بودن آن را گوشزد کردهاند. در این میان، پایگاه دریایی مشترک آمریکا و بریتانیا در دیهگو گارسیا به تازگی به کانون تازهای برای افزایش تنش تبدیل شده است؛ جایی که بمبافکنهای B-۲ اخیراً مستقر شدهاند که در ماه های گذشته برای حمله به یمن از آن استفاده شده است. در واکنش به این اقدام، ایران نیز به طور جدی هشدار داده که در صورت هرگونه شرارت، پاسخی قاطعانه خواهد داد. این اولین بار نیست که واشنگتن ناوهای جنگی را به منطقه اعزام میکند.
این در حالی است که وزارت دفاع آمریکا هم اعلام کرد که به سرعت در حال گسترش نیروهای خود در خاورمیانه است؛ دو مقام آگاه به والاستریت ژورنال گفتند که هدف از تقویت نیروها و افزایش حضور جتهای جنگی، بمبافکنها، پهپادها و ناوهای هواپیمابر در منطقه، تقویت کارزار آمریکا در حملات هوایی به یمن و بازدارندگی ایران است و هدف این استقرارها آمادهسازی برای حمله قریب الوقوع به ایران نیست.
همچنین بخشی از نگرانی داخلی در جریان اقدامات خصمانه احتمالی ایالات متحده در این سناریو، هدف قرار دادن زیرساختهای کشور است. از زمانی که تهدیدهای مستقیم اسرائیل علیه ایران به دنبال وقایع پس از هفت اکتبر آغاز شد، تحلیلگران و اندیشکدههای فعال در امور استراتژیک و نظامی به پیشبینی اهداف در میان زیرساختهای ایران میپرداختند. در حال حاضر نیز در تحلیل آنچه به اندازه یک درصد احتمال وقوع آن میان ایران و آمریکا وجود دارد، موضوع زیرساختها مطرح است.
رهبر انقلاب، ۱۹ بهمن ۱۴۰۳ در جریان دیدار با پرسنل نیروی هوایی و پدافند هوایی فرمودند: «اگر ما را تهدید کنند ما هم آنها را تهدید میکنیم، اگر تهدید خود را عملی کنند ما نیز تهدیدمان را عملی میکنیم و اگر به امنیت ملت ما تعرض کنند ما هم بدون تردید به امنیت آنها تعرض میکنیم.» مقام معظم رهبری این راهبرد را در جایگاه فرمانده کل قوا که بالاترین جایگاه در ساختار نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران است مطرح کردند. با توجه به این که خاک آمریکا در برد اعلامی تسلیحات ایران قرار ندارد، منافع آمریکا در منطقه و کشورهای دارای منافع مشترک با ایالات متحده میتواند در فهرست اهداف قرار بگیرد. باید به این نکته توجه کرد که آمریکا در خاورمیانه تنها منافع نظامی ندارد.