گروه سیاسی- دونالد ترامپ، ۶ بهمن ۱۴۰۳ به صورت رسمی مراسم تحلیف برای ورود به کاخ سفید را به جا خواهد آورد و برای دومین مرتبه رئیس جمهور آمریکا خواهد شد و در این بین برخی تحلیلگران بر این باورند که او همچون دوره قبل فشار حداکثری را بر ایران وارد خواهد کرد و برخی دیگر نظر مخالف دارند. به عنوان مثال سیدحسین موسویان، دیپلمات مشهور کشورمان در یادداشتی در روزنامه ایران که روز یکشنبه ۲ دی ماه منتشر شد نوشت: «ترامپ ظرف حدود یکماه دیگر رسماً آغاز به کار میکند. احتمال این وجود دارد که او در ابتدای کار برای گفتوگوی مستقیم و سطح بالا با ایران اعلام آمادگی کند. اگر ایران بپذیرد و گفتوگوهای جامعی آغاز شود، احتمال توافق وجود دارد با اینکه هیچ تضمینی نخواهد بود که حتی در صورت توافق، امریکا بدان پایبند باشد. چنین تضمینی را امریکا به هیچ کشوری در قراردادهای دوجانبه و بینالمللی نداده است. منتهی اگر واقعبینانه بنگریم کشورها برای تأمین منافع ملی خودشان و در شرایط خاص در انتخاب بین بد و بدتر تصمیم میگیرند. البته اگر توافق جامع باشد به پایداری آن میتوان بیشتر خوشبین بود. اگر توافق تکموضوعی باشد، احتمال بدعهدی امریکا بسیار زیاد خواهد بود.»
این در حالی است که همزمان یک رسانه عراقی ادعا کرد رئیسجمهور منتخب آمریکا اخیراً پیامی را از طریق عمان برای ایران جهت مذاکره درباره پروندههایی از جمله موضوع هستهای ارسال کرده است. این منبع روز یکشنبه به بغداد الیوم گفت: پیام دونالد ترامپ به مسئولان ایرانی شامل آمادگی او برای مذاکره با تهران و امکان رسیدن به توافق هستهای غیر از توافقی است که در سال ۲۰۱۵ حاصل شد و ترامپ سال ۲۰۱۸ از آن کنارهگیری کرد.
این منبع ایرانی به رسانه بغدادالیوم گفت: «ترامپ بیشتر از چند ماه برای دریافت پاسخ مسئولان ایرانی درباره آمادگیشان جهت مذاکره در پروندههای مختلف از جمله پرونده هستهای منتظر نخواهد ماند. پیام آمریکا نشان میدهد ترامپ برای مذاکرات مستقیم و در سطح عالی با ایران در اوایل فعالیت خود بسیار جدی است. اگر ایران قبول کند احتمال توافق وجود خواهد داشت اما چیزی وجود ندارد که تضمین کند در صورت حصول توافق، آمریکا به آن پایبند خواهد ماند.»
ترامپ در رقابتهای انتخاباتی بارها مدعی شده بود که میتواند یک هفتهای با ایران به توافق برسد.
همچنین مشاور امنیت ملی آمریکا روز یکشنبه در مصاحبه با یک شبکه خبری آمریکایی گفت که رئیس جمهور منتخب این کشور فرصت واقعی برای دستیابی به توافق با ایران درباره برنامه هستهای این کشور دارد.
«جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا روز یکشنبه گفت که «دونالد ترامپ» رئیس جمهور منتخب آمریکا یک «فرصت واقعی» برای دستیابی به توافقی با ایران درباره برنامه هستهای این کشور دارد.
وی که با شبکه خبری سیانان مصاحبه میکرد، مدعی شد که پس از سقوط نظام بشار اسد در سوریه، خطر واقعی وجود دارد که ایران احتمالا درباره دکترین هستهای خود تجدیدنظر کند.
سالیوان گفت: «این یک خطر بوده و من شخصاً درباره آن به تیم بعدی کاخ سفید گزارش دادهام. من همچنین در اسرائیل بوده و با اسرائیلیها نیز درباره این خطر رایزنی کردم».
در حالی که دولت ترامپ در سال ۲۰۱۸ از توافق هستهای با ایران خارج شده بود، اما سالیوان در این مصاحبه گفت: «شاید (ترامپ) بتواند این بار با وضعیتی که ایران در آن قرار گرفته کنار بیاید و یک توافق هستهای که به صورت بلندمدت جاهطلبیهای هستهای ایران را محدود میکند، ارائه دهد».
با این وجود بسیاری از تحلیلگران اعتقاد دارند که با توجه به شرایط کنونی کشور و همچنین منطقه دولت پزشکیان مذاکره با ترامپ را بپذیرد.
اسحاق جهانگیری، معاون اول دولتهای حسن روحانی در همین رابطه به خبرآنلاین گفت: راهی جز مذاکره وجود ندارد، مذاکره با دنیا و آمریکا.
او اضافه میکند: « امریکاییها فهمیدند که با ایران، تهدید، تحریم و فشار جواب نمی دهد. ایران یکی از بزرگترین تمدنهای جهان امروز است. در منطقه پرحادثه، پرتلاطم و ملتهب قویترین وبزرگترین کشور است. بههم زدن آرامش ایران؛ یعنی بههم زدن آرامش منطقه. امریکاییها اینها را فهمیدهاند، اگر نفهمیدهاند حتماً باید بفهمند. ما هم فهمیدهایم و باید بفهمیم که راهی جز مذاکره وجود ندارد. ما نمیتوانیم با ژست گرفتن بگوییم که مذاکره نمیکنیم و بگذاریم مشکلات مردم باقی بمانند. ما باید با تمام ظرفیت و قدرت دیپلماسی مان بهدنبال حل مشکلات خودمان با دنیا و امریکا از طریق مذاکره باشیم.
جهانگیری گفت: «نباید بگذاریم فشار باز هم بر مردم ایران مضاعف شود. در چنین فشاری اگر فروش نفتمان از این میزانی که داریم کمتر شود و به مشکل بخورد حتماً شرایط سختتر خواهدشد. لذا من فکر میکنم در عینحالِ آمدن ترامپ در ۲۰-۳۰ روز آینده و استقرارش در کاخ سفید و حتی در فرصت رای آوردنش باید روی او حساب میکردیم. به نظرم وزارت خارجه و گروه دیپلماسی کشور باید روی او حساب کنند. نتانیاهو از تمام ظرفیتش استفاده خواهد کرد که ترامپ را آماده مسائل دیگری علیه ایران کند. ما نباید دست روی دست بگذاریم و منتطر بمانیم. باید فعال باشیم. باید در صحنه قدرتهای لابی خود را بهکار بیندازیم. باید از ظرفیت ایرانیان خارج از کشور استفاده کنیم و فقط به چشم تهدید به آنها نگاه نکنیم، خیلی از ایرانیان خارج از کشور بزرگترین سرمایههای ایرانند و باید آنها را فعال کنیم. انشاالله میتوانیم با مذاکره مشکل را حل کنیم.»