گروه سیاسی- پارلمان لبنان بالاخره پس از دو دور رأیگیری جوزف عون، فرمانده ارتش این کشور را به عنوان رئیسجمهور لبنان انتخاب کرد.
جوزف عون که هیچ نسبتی با میشل عون ندارد اگرچه یک تازهکار سیاسی است اما انتظار میرود که بتواند از موقعیت خود برای حفظ آتشبس شکننده با اسرائیل و دور کردن کشورش از فروپاشی اقتصادی استفاده کند.
به نظر میرسد جوزف عون از حمایت آمریکا و عربستان سعودی برخوردار بوده است. همچنین جوزف عون به داشتن رابطه خوب و نزدیک با کشورهای غربی و در راس آنها فرانسه و امریکا معروف است.
دو حزب شیعه لبنان یعنی حزب الله و امل قبلاً با انتخاب جوزف عون مخالفت می کردند و بر انتخاب گزینه خود اصرار داشتند اما در نهایت بعد از عقب نشینی همه گزینه های اصلی از دو جناح به سود جوزف عون و توافق اجماعی اکثریت بر وی، امل و حزب الله هم از مخالفت خود عقب نشستند و به اجماع بر جوزف عون پیوستد.
در زمان اولین سخنرانی جوزف عون به عنوان رئیس جمهوری در پارلمان لبنان، نمایندگان امل و حزب الله از دست زدن و تشویق او خودداری می کردند به ویژه وقتی وعده داد و تاکید کرد سلاح باید در انحصار دولت باشد. این پیامی به حزب الله بود.
بنا به گزارش خبرگزاری فرانسه، آقای عون پس از آنکه در دور اول رأیگیری نتوانست آرای اکثریت را کسب کند، با نمایندگان حزبالله و جنبش امل دیدار کرد و پس از آن، دور دوم رایگیری انجام شد.
پیشتر تلاشها برای انتخاب رئیس جمهور لبنان به دلیل اختلافات میان حزب الله و مخالفانش شکستخورده بود.
شانس جوزف عون برای دستیابی به این منصب پس از آن بالا رفت که روز چهارشنبه سلیمان فرنجیه، کاندیدای حزبالله از نامزدی انصراف داد و به همراه تعداد زیادی از نمایندگان پارلمان لبنان حمایت خود را از فرمانده ارتش لبنان اعلام کرد.
آقای عون پس از انتخاب بهعنوان رئیس جمهور لبنان در پیامی غیرمستقیم به حزبالله متعهد شد که قدرت فقط در دستان دولت باشد. او خطاب به نمایندگان پارلمان لبنان گفت که تلاش خواهد کرد تا انحصار حمل سلاح در لبنان در اختیار دولت باشد.
خبرگزاری رویترز پیشتر در گزارشی انتخاب رئیس جمهور لبنان را اولین آزمون توازن قدرت در این کشور پس از ضربات سهمگین اخیر اسرائیل به حزبالله و سرنگونی حکومت بشار اسد در سوریه عنوان کرده بود.
آقای عون نقشی کلیدی در توافق آتشبس ۶۰ روزه با اسرائیل که با میانجیگری آمریکا و فرانسه برقرار شد، ایفا کرده است. بر اساس شرایط آتشبس، پس از آنکه شبهنظامیان حزبالله و ارتش اسرائیل از جنوب لبنان خارج شدند، ارتش لبنان در این مناطق مستقر میشود.
او همچنین در مقام ریاست جمهوری با چالش بزرگ دیگری مواجه است و آن اینکه باید دولتی را تعیین کند که قادر به انجام اصلاحات لازم برای دستیابی به کمکهای مالی باشد.
رئیس جمهور جدید لبنان پس از سوگند در پارلمان این کشور گفت که برای «مشورتهای سریع» بهمنظور تعیین نخستوزیر فراخوان خواهد داد.
پس از انتخاب آقای عون بسیاری از رسانهها از این انتخاب به عنوان شکست حزبالله لبنان یاد کرده بودند که مجتبی امانی سفیر ایران در لبنان در همین رابطه گفت: خیلی مطالب درباره اینکه انتخاب جوزف عون به معنی شکست مقاومت است اوهام برخی است. بله جوزف عون نامزد مورد نظر مقاومت نبود اما در عین حال مقاومت نشان داد که اگر پای توافق نیاید رئیس جمهور انتخاب نمی شود.
وی افزود: برخی می خواهند توافقی که انجام شده را تعبیر به شکست حزب الله کنند که این درست نیست.
همچنین خبرگزاری مهر با اشاره به همین موضوع نوشت: در شرایطی که رسانههای غربی و رسانههای منطقهای معاند مقاومت سعی دارند انتخاب جوزف عون به عنوان رئیس جمهور لبنان را به ضرر مقاومت در این کشور جلوه دهند، رسانههای لبنانی از نقش برجسته حزب الله در انتخاب رئیس جمهور لبنان خبر دادند.
این خبرگزاری نوشت: بعد از انتخاب جوزف عون به ریاست جمهوری لبنان، محمد رعد در سخنانی اعلام کرد که حزب الله همانطور که همواره حامی حاکمیت لبنان بوده، حامی وفاق ملی در کشور نیز هست و شهدای زیادی را در این راه تقدیم کرده که همه آنها از حاکمیت و وفاق ملی دفاع میکردند. بنابراین حق حزب الله است که به اصول آنها پایبند باشد و از حاکمیت و وفاق ملی در برابر هرگونه توطئه خارجی محافظت کند.
رئیس فراکسیون حزب الله همچنین تاکید کرد که ما حامی واقعی مردم هستیم و در رأس شهدایی که مقاومت در این راه تقدیم کرده، شهید سیدحسن نصرالله، سید عزیز مقاومت قرار دارد. ما به سرزمین و مردم خود صرف نظر از اختلافات فرقهای و مذهبی، وفاداریم تا کشور ما همچون چراغی در شرق بماند.
علی حسن خلیل، معاون سیاسی نبیه بری و نماینده جنبش امل هم به نوبه خود گفت که ما امروز به یک وفاق ملی رسیدیم که انتخاب جوزف عون به عنوان رئیس جمهور را تضمین کرد. امروز صفحه جدیدی در تاریخ لبنان باز میشود. آنچه که ما از ژنرال جوزف عون شنیدیم، این است که وی در تلاش برای ایجاد روابط محکم و اعتمادسازی میان همه نهادها جهت رسیدن کشور به شرایطی بهتر است.
از سوی دیگر، روزنامه الاخبار هم در همین زمینه اعلام کرد که حزب الله و جنبش امل میخواستند پیامی روشن را به همه طرفهای داخلی و خارجی برسانند؛ با این مضمون که بدون موافقت آنها رئیس جمهور انتخاب نمیشد. بنابراین جوزف عون به لطف آرای دو جنبش شیعه انتخاب شد و این پیروزی را نمیتوان جدا از حزب الله و جنبش امل دانست. بر همین اساس، همه باید از محاسبات اشتباه اجتناب کرده و همانند گذشته با حزبالله تعامل داشته باشند.