سیما پروانهگهر: کاتولیکتر از پاپ شاید تعبیری باشد که این روزها بتوان درباره تشکل شریان و رویکردهای سیاسیاش در قیاس با «جبهه پایداری» به کار برد؛ چهرههای رادیکالتر از پایداریها و رویکردهایی تیزتر از آنها. اگر در یک دهه گذشته جبهه پایداری نماد و شمایل گفتمانی بود که در منتهیالیه راست قرار گرفته بود، حالا شریان با نامها و نشانها در حال ربودن گوی سبقت از آنها است، با این تفاوت که شریان سعی دارد تا مخاطبان و بدنه رأی دلزده و دلسرد اصولگرایان از طیف قالیباف تا پایداری را به سمت خود جلب کند، بدنه رایی که به باور شریانی ها قرار است آن ها را فاتحان نهاد شوراهای اسلامی شهر و روستا در دوره پیش رو سازد.
اخیراً، شریان کنگرهای برگزار کرد با یک هدفگذاری مشخص؛ انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا. انتخاباتی که قرار است کمتر از شش ماه دیگر در خردادماه ۱۴۰۴ برگزار شود.
فارغ از هدف گذاری روشن در این کنگره که البته از تحرکات ماههای اخیر شریان در استانهای مختلف کشور مبنی بر انتخاب مسلسلوار دبیران آنها در شهرستانهای مختلف مشخص بود، چهرههای حاضر در این کنگره نیز در جای خود قابل توجه است.
نطفه اولیه شریان حدود دو سال پیش بسته شد و سال گذشته در جریان زدوخوردهای داخلی اصولگرایان برای انتخابات مجلس دوازدهم به صورت رسمی وارد عرصه فعالیت شد. همان زمان انتساب آن به مهرداد بذرپاش ، وزیر راه و شهرسازی دولت سیزدهم خبرساز شد و حضور او در نخستین کنگره بازتاب های زیادی داشت. در کنگره اخیر البته خبری از بذرپاش نبود با این وجود هنوز سایه نام شریان بر نام بذرپاش و البته عکس این موضوع وجود دارد.
چهره مهمتر از بذرپاش در شریان اما حمید رسایی است، ژنرال مخالفان رئیس دو قوه؛ محمدباقر قالیباف در راس مجلس و مسعود پزشکیان در راس دولت. حمید رسایی همان اندازه که در حلقه نزدیک به سعید جلیلی در انتخابات ۱۴۰۳ ایفای نقش کرد، در شریان نیز مهرهای کلیدی است و همین عضو برای درک و تشخیص رویکردهای این تشکل شاید کافی باشد.
رسایی در هر دو کنگره از اصلیترین چهرههای تصاویر منتشر شده بود، در هر دو کنگره سخنرانی کرد تا جایگاه استراتژیک خود در «شریان» را به رخ بکشد؛ به رخ طیف نواصولگرا یا حتی خانه قدیمی خود ؛ جبهه پایداری.
در سایت رسمی شریان- پایگاه اطلاع رسانی شبکه راهبردی یاران انقلاب اسلامی- گزارش تصویری از این مراسم و خبری درباره چهرههای منتخب در کنگره دوم آن نقشه نسبی درباره بافت فکری این تشکل را نمایش میدهد، چهرههایی که مجموعه افرادی متشکل از ادوار قبلی و مجلس، دیوان محاسبات، مسئولین سابق و فعلی در زیرمجموعه های وزارت راه و البته ستاد امر به معروف و نهی از منکر.
حمید رسایی که در هر دو کنگره در ردیف اول حاضران و از سخنرانهای اصلی بود، شناخته شدهترین چهره در این تشکل است که همچون کنگره نخست در شورای مرکزی کنگره دوم نیز عضویت دارد.
در خبر منتشر شده در سایت رسمی شریان، اسامی مختلفی همراه با آخرین مسئولیت آنها قید شده که مهمترین این اسامی عبارتند از «ابوالقاسم جراره، نماینده فعلی مجلس و البته دبیرکل فعلی این تشکل»، «محمدحسین طاهری، دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر کشور»، «محمدرضا میرشمسی، معاون اجتماعی و دستگاههای اجرایی ستاد امر به معروف و نهی از منکر کشور»، «میثم نادی که در این سایت با عنوان مشاور نماینده مجلس از او یاد میشود اما در دوران حضور مهرداد بذرپاش در دیوان محاسبات و وزارت راه از حلقه نزدیکان او شناخته میشد، رئیس هیات مستشاری دیوان محاسبات کشور»، «جواد متین، دبیر شورایعالی فرهنگی وزارت راه و شهرسازی»، «ذبیحاله زارع، مدیرعامل شرکت عمران شهر جدید مهستان»، «طهورا نوروزی، مدیرعامل بنیاد ملی عفاف و حجاب»، «محمد صالح زندی،دبیر روزنامه کیهان».
علیرغم عدم حضور بذرپاش در این کنگره و عدم عضویت رسمی او در این حزب به نظر میرسد بدنه دو نهاد در دوران مدیریتی او دیوان محاسبات کشور و وزارت راه و شهرسازی در دولت سیزدهم دور هم جمع شدند. البته نباید از تصویر یک نفر دیگر نیز در بین تصاویر کنگره دوم به راحتی عبور کرد؛ حمید رضا حاجی بابایی، نماینده فعلی مجلس و وزیر دولت محمود احمدی نژاد و امیرحسین قاضیزاده هاشمی رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران.
شریان تا اینجای کار استراتژی خود را در حد امکان و افق دید دقیق چیده است؛ نخست اتخاذ گفتمانی برای جلب بدنه رای انقلابی و حزب اللهی که در درگیریهای اخیر بین طیف قالیباف و پایداری ، دلسرد و دلزده شدهاند. شریان این فرصت را در اختیار دارد که چون تازه نفس است و هنوز «هیچ کاری نکرده» بنابراین «اشتباهی» نیز نکرده است.
دوم این که شریان سعی دارد تا با تکیه بر اصل جوانگرایی بتواند توجه جوانان انقلابی را به خود جلب کند. در این بین پروپاگاندای استفاده از زنان در ویترین فعالیتهای سیاسی نیز از جانب شریان مورد توجه است. تنها در یک نمونه عضویت «معصومه منصوری اصل» به عنوان چهرهای خبرساز که عنوان کرد مملکت مال حزباللهیهاست و به صورت مکرر سخنرانیهای او در هیاتهای زنانه در مورد مسائل سیاسی روز و منطقه منتشر میشود. اینها بخشی از تلاش برای جلب بدنه رایی اختصاصی برای شریان در زمان انتخابات است.
تکرار الگوریتم «فتح سنگر به سنگر احمدینژاد» توسط شریان اما لزوماً نمیتواند سرنوشت مشابهی برای آنها رقم بزند. ممکن است چهرههایی که در دولت محمود احمدینژاد احتمالاً جزء فداییان جوان او بودند راه و رسم او را در پیش گیرند اما این احتمال نیز وجود دارد که شریان به سرنوشت «رایحه خوش خدمت» دچار شود.