گروه سیاسی- دونالد ترامپ که در کاخ سفید مهمان بنیامین نتانیاهو بود گفت که مذاکره بین ایران و آمریکا روز شنبه به صورت رو در رو در عمان برگزار میشود. خبری که ابتدا رسانههای مثل فارس، تسنیم و نورنیوز آن را حاصل توهم رئیس جمهور آمریکا توصیف کردند که در ساعات ابتدایی روز سه شنبه به وقت ایران، خبرگزاری تسنیم نوشت که عراقچی در پیامی به آن صحت این اظهارات را تایید کرده است.
همچنین عباس عراقچی وزیر خارجه طی پیامی در حساب ایکس خود در واکنش به اخبار منتشره و اظهارات ترامپ نوشته بود: ایران و آمریکا روز شنبه (۲۳ فروردین ۱۴۰۴) در عمان برای گفتوگوهای غیرمستقیم در سطح مقامات عالی ملاقات خواهند کرد. او همچنین نوشته بود که این یک فرصت و نیز یک آزمون است، توپ در زمین آمریکاست.
با این حساب «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه ایران و «استیو ویتکاف» فرستاده ویژه امریکا در امور خاورمیانه روز شنبه با یکدیگر به صورت غیرمستقیم گفتوگو خواهند کرد.
روزنامه عبری «تایمز اسرائیل» که اخبار سفر رئیس جمهور اسرائیل به آمریکا را پوشش می داد هم در همین رابطه نوشت: سفر «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر به کاخ سفید ناامیدکننده بود زیرا ترامپ از مذاکره با ایران خبر داد.
همچنین روزنامه عبری «اسرائیل هیوم» به نقل از منابع سیاسی گزارش داد: اسرائیل از قبل از توافق ترامپ و ایرانیها در خصوص مذاکرات دو طرف مطلع نبود.
این روزنامه به نقل از یک منبع در هیئت اسرائیلی نوشت: شوک در چهره هیئت اسرائیلی در واشنگتن مشهود بود. سازمان رادیو و تلویزیون این رژیم گزارش داد: سفر نتانیاهو به واشنگتن به طور ناگهانی و با سرعتی مشکوک پایان یافت.
سازمان رادیو و تلویزیون این رژیم افزود: سفر نتانیاهو به کاخ سفید هیچ پیشرفتی در مذاکرات یا کاهش تعرفهها به همراه نداشت.
وبگاه واللا نیز نوشت: آخرین دیدار نتانیاهو و ترامپ ممکن است ناموفق ترین دیدار تاریخ باشد. زیرا همزمان با آغاز مذاکرات ایران و آمریکا، نتانیاهو دست خالی از واشنگتن بازگشت.
همچنین حسین موسویان، دیپلمات پیشین و کارشناس سیاست خارجی درباره کموکیف مذاکره جمهوری اسلامی و ایالات متحده نوشت: «به نظر میرسد شنبه ۲۳ فروردین در عمان ابتدا آقایان عراقچی وزیر خارجه ایران و استیو ویتکاف، مذاکره را به طور غیر مستقیم آغاز خواهند کرد و بعد از یکی دو ساعت و در صورت مثبت بودن، نمایندگان ایران و آمریکا گفتوگوهای مستقیم را آغاز خواهند کرد.»
او نوشت: مذاکرات ایران و آمریکا احتمالا توسط آقایان عراقچی و ویتکاف صورت خواهد گرفت. اما مستقیم یا غیر مستقیم؟
آقای ترامپ اعلام کرد که شنبه «مذاکرات مستقیم و سطح بالا» بین آمریکا و ایران صورت خواهد گرفت.
آقای عراقچی وزیر خارجه ایران اعلام کرد: ایران و آمریکا روز شنبه در عمان «مذاکرات غیرمستقیم و سطح بالا» خواهند داشت. هر دو درست میگویند. تناقضی هم وجود ندارد. در دوران اوباما هم همین اتفاق افتاد. منتهی راه حل این شد که ابتدا مذاکرات در استانبول با حضور کاترین اشتون آغاز شد و بعد خانم اشتون اتاق را ترک کرد و مذاکره کنندگان ایرانی و آمریکایی مستقیم گفتوگو کردند و نتیجه مثبت حاصل شد. به نظر میرسد شنبه در عمان ابتدا آقایان عراقچی وزیر خارجه ایران و استیو ویتکاف، مذاکره را به طور غیر مستقیم آغاز خواهند کرد و بعد از یکی دو ساعت و در صورت مثبت بودن، نمایندگان ایران و آمریکا گفتوگوهای مستقیم را آغاز خواهند کرد.
موسویان در پایان نوشت: به نظر میرسد واشینگتن و تهران روند عاقلانهای را در پیش گرفتهاند و شانس توافق وجود دارد. هر دو مذاکره کننده توانمند، مجرب، معتدل و عاقل هستند.
ابوطالبی، معاون سیاسی دفتر رئیس جمهور در دوره روحانی هم در یادداشتی با عنوان «۶ نکته درمورد اظهارات ترامپ درمورد آغاز مذاکرات ایران و آمریکا در روز شنبه» نوشت:
الف) گفتوگوهای ایران و آمریکا، از این مرحله که چگونه باید انجام شود عبور کرده است؛ ایرادی هم ندارد که دو طرف بر یک «کنشِ دیپلماتیک» نامهای متفاوتی بگذارند.
ب) مهم این است که روزشنبه که نمایندگان عالیرتبه ایران و آمریکا برای مذاکراتِ غیرمستقیم وارد اتاق «مذاکراتِ مستقیم» میشوند، یا جهت مذاکرات مستقیم به اتاق «مذاکراتِ غیرمستقیم» درمیآیند، گفتوگوها طبق توافق قبلی پیش برود! خصوصا آنکه پس از انجام گفتوگوها نیز طرفین حق دارند بگویند این مذاکرات به روش مستقیم و به صورت غیرمستقیم، یا برعکس، انجام گردیده است!
ج) مهم این است که هیئت ایرانی اختیارات کافی برای مذاکره و برنامه دقیق برای تصمیمگیری را داشته باشد.
د) مهم این است که هیئت ایرانی از خطای عدم دیدار روسای جمهور ایران و آمریکا، با میانجیگری مکرون در نیویورک، درس لازم را گرفته باشد.
ه) مهم این است که طرفین برای مصاحبه مطبوعاتی، مشترک یا جدا، آمادگی داشته و هماهنگیهای لازم را در حین مذاکرات به عمل آورند.
و) مهم این است که تصویر ارائه شده از سوی ایران و آمریکا در روزشنبه، تصویر صلح و تفاهم و دوستی باشد، نه مخاصمه و جنگ.
این تحلیلها درباره مذاکره دو طرف در حالی منتشر میشود که واکنش بازار ارز به این خبر مثبت بوده و قیمت دلار به کانال ۹۷ هزارتومان سقوط کرده و بورس هم در معادلات صبح روز سهشنبه سبز رنگ بوده است. هرچند که از حالا درباره مذاکره روز شنبه نمیشود اظهارنظر کرد اما شواهد حاکی از این است که این مذاکره میتواند تاثیر بسیار مثبتی در بازارهای ایران در هفته آینده داشته باشد.