گروه سیاسی- از روز نخست که ماجرای استیضاح وزیر اقتصاد جدی شد بسیاری از تحلیلگران مدعی شدند که این استیضاح سیاسی است و اساساً ربطی به افزایش قیمت دلار و یا اوضاع نابسامان اقتصادی کشور ندارد. به عنوان مثال محمدمهدی شهریاری نماینده بجنورد، استیضاح وزیر اقتصاد را سیاسی دانست و گفت: نمایندگان ۲ گروه هستند. برخی سیاسی تصمیم میگیرند اما برخی از افرادی که جناح مقابل همتی هم هستند معتقدند برای عملکرد وزیر خیلی زود است که بخواهیم تصمیم بگیریم.
در این بین برخی دیگر از تحلیلگران این سئوال را خطاب به نمایندگان انقلابی مجلس مطرح میکنند که چرا در دولت ابراهیم رئیسی قیمت گوشت از ۱۰۰ هزار تومان شد ۷۰۰ هزار تومان صدای شما درنیامد؟ این استاندارد دوگانه باعث شده تا به نیت نمایندگان جبهه پایداری که پای استیضاح همتی را امضاء کردند شک کنیم. ضمن اینکه ادعای برخی از همین نمایندگان مانند جوکار به صورت علنی این موضوع را مطرح میکند که اساساً این نمایندگان کاری به این ندارند که پس از استیضاح دلار ارزان شود یا گران؛ همتی باید برود.
محمدصالح جوکار در گفتگو با نامه نیوز درباره استیضاح وزیر اقتصاد گفت: نمایندگان به شدت کلافه و تحت فشار سئوالات مردم هستند؛ اگر غیر از آقای همتی کس دیگری نیز وزیر اقتصاد بود، او استیضاح می شد. در واقع اصلا بحث شخصی مطرح نیست. وقتی نمایندگان در بین مردم حضور پیدا می کنند دائم مورد خطاب این جملات قرار می گیرند که «اوضاع اقتصادی کشور به چه سمتی می رود»، «زیان دیدیم و بدبخت شدیم» و «تا چه زمانی قرار است این سیر نزولی ارز پول ملی ادامه پیدا کند».
وی افزود: کاری نداریم استیضاح وزیر اقتصاد تغییری در وضعیت ایجاد می کند یا خیر؛ الان وضعیت اقتصادی کشور خوب نیست، مردم به شدت نارضایتی دارند. این نارضایتی ها را چه کسی باید جواب دهد؟ بالاخره کسی باید بیاید و به مشکلات مردم پاسخ گوید. مسئول رسیدگی به مشکلات جامعه کیست؟ آقای رئیس جمهور، وزیر اقتصاد یا چه کس دیگری. وقتی ارزش پول ملی به شدت کاهش پیدا می کند مشخص است که یک جایی کمی و کسری وجود دارد. یک مسئولی باید بیاید و علت را توضیح دهد.
این نماینده مردم در مجلس با بیان اینکه مردم از ما نمایندگان می پرسند چرا از ابزار استیضاح استفاده نمی کنید، اظهار کرد: ما نمی توانیم قول بدهیم که اگر آقای همتی کنار برود و کس دیگری بیاید، حتما اوضاع درست می شود؛ شاید حتی بدتر هم بشود اما بالاخره مردم منتظر پاسخ هستند و انتظار دارند مجلس کاری کند. اگر نمایندگان کاری نکنند خودشان باید پاسخ مردم را بدهند؛ البته در همین مدت این کار را کردند اما حالا زمان آن است که از ابزارهای نظارتی قوی تر استفاده شود تا شاید یک مسئول اجرایی بیاید به سئوالات مردم جواب دهد.
وی ادامه داد: بالاخره یک نفر باید بیاید بگوید آینده اقتصاد کشور چیست؟ مجلس می خواهد این سئوال پاسخ داده شود؛ استیضاح آقای همتی یک گام رو به جلو است. در واقع از آقای وزیر اقتصاد شروع کردیم و اگر پاسخ نگرفتیم سراغ مسئولان اجرایی دیگر می رویم. هر چند آقای همتی گفته به مجلس بروم پاسخی قانع کننده خواهم داد اما بعید است با توضیحات او فضا تغییر کند چون نمایندگان تحت فشار سئوالات زیاد مردم هستند.
جوکار گفت: تمام حرف ما این است که باید از ارزش پول ملی صیانت شود. حالا این کار می خواهد توسط دولت انجام شود یا یک کمیته ملی صیانت از ارزش پول ملی تشکیل شود و آنجا تصمیم گیری ها و سیاست گذاری ها صورت گیرد. ما واقعا دلمان می خواهد ارزش پول ملی حفظ شود. این دیدگاه که رها کنیم تا ببینیم قیمت دلار کجا متوقف می شود، اصلا پذیرفتنی نیست.
همچنین در همین خصوص محمد هاشمی رفسنجانی، عضو سابق مجمع تشخیص مصلحت نظام میگوید که اگر کسی که مدتی طولانی برسر کار نبوده و اصراری هم بر قبول مسئولیت وزارت نداشته است، را تنها با گذشت چندماه از آغاز فعالیت به استیضاح بکشانند هم مدیریت در این وزارتخانه را لغو میکند و هم زیان آن برای کل کشور خواهد بود.او معتقد است وزارت اقتصاد نقش مهمی در تنظیم امور اقتصادی دارد و در چنین وزارتخانهای حفظ ثبات کارها را پیش میبرد.
اقتصاددان نیز همچون حمید زمانزاده هم در این رابطه به خبرگزاری فارس میگوید که بحث ارز، ارتباط مستقیمی با عملکرد وزیر اقتصاد ندارد. امروز ما در شرایطی قرار داریم که عمده مشکلاتی که در بازار ارز آزاد به وجود آمده است به علت ریسکهای سیاسی و تحولات خارجی است. او معتقد است استیضاح زمانی موثر است که عملکرد یک وزیر ضعیف باشد و ما پیش بینی کنیم که با آمدن شخصی دیگر این عملکرد اصلاح شود. از سوی دیگر متولی مبحث ارز و مسائل ارزی در کشور، بانک مرکزی است با این حال ریشه این تحولات در بازار ارز و اقتصاد را نیز نمیتوان به عملکرد بانک مرکزی ارتباط داد.