گروه سیاسی- «۳۹ نماینده مجلس خواستار ساخت سلاح هستهای شدند» این جمله تیتر جنجالی اکثر رسانهها در چند روز گذشته بود. نمایندگان مجلس در نامهای به شورای عالی امنیت ملی خواستار تجدید نظر در دکترین دفاعی جمهوری اسلامی و صدور اجازه و فراهم شدن امکانات برای ساخت سلاح هستهای شدند.
حجت الاسلام حسنعلی اخلاقی امیری عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با اعلام خبر ارسال نامه نمایندگان مجلس برای تغییر دکترین نظامی جمهوری اسلامی ایران در زمینه ساخت سلاح هستهای به سایت دیدبان گفت: نامهای خطاب به شورای عالی امنیت ملی نوشته شده که تاکنون۴۰ نماینده آن را امضا کردند. موضوع نامه در خواست تجدید نظر در دکترین دفاعی جمهوری اسلامی در زمینه ساخت سلاح هستهای است.
این نماینده مجلس دوازدهم با اشاره مبانی فقهی درباره تغییر حکم ساخت سلاح هسته ای گفت: «فتوای حضرت آقا که در سال ۸۲ در حرمت استفاده از سلاح هسته ای مطرح شد در جای خود محفوظ است. اما در ادبیات فقه، ما گاهی حکم اولی و گاهی ثانوی داریم، بر اساس ضرورت هایی که شرایط عمومی مردم اقتضا می کند فقیه، خصوصا ولایت فقیه بعضی اوقات سراغ حکم ثانوی میرود. اما ولی فقیه چون جانشین پیامبر گرامی اسلام و اهل بیت در حوزه حکومتی است، این قدرت را از نظر دینی دارد تا حتی حکم اولی را تغییر دهد، با این حال ما یک پله پایینتر آن را بیان می کنیم و می گوییم در مواقع ضروری، فقیه می تواند به عنوان حکم ثانوی فتوای خودش را متناسب با مسائلی که جامعه اسلامی آن را اقتضا می کند تغییردهد. حفظ نظام بالاترین مصلحت است این فرمایش در کلام حضرت امام بود و حضرت آقا نیز بارها برآن تاکید کردند.
نماینده مشهد در مجلس دوازدهم درباره لزوم تغییر دکترین دفاعی نظام جمهوری اسلامی به دنبال تهدیدهای اسرائیل گفت: نسبت بحث دکترین دفاعی ما براساس فتوای حضرت آقا در سال ۸۲همانی است که قبلا مطرح شده است، اما امروز که رژیم جعلی و منحوس صهیونیستی متاسفانه هیچ تعهدی را قائل نیست و هیچ سازمان بین المللی و قدرت اروپایی و آمریکایی نمیتواند این سگ هار را کنترل کند، احساس می شود که این موضوع باید کارشناسی شود و من در نطقم این مطلب رابیان داشته و ۳۹ نماینده این موضوع را در نامه ای امضا کردند و برای شورای عالی امنیت ملی درخواست تجدید نظر در این رابطه شده است. البته تجدید نظر اعم از این است که ما در بحث هسته ای وارد شویم، یا موارد دیگری هم ممکن است در بحث بازدارندگی تصور شود.
وی با اشاره به اینکه “حفظ نظام از اوجب واجبات است” گفت: در عرصه اجتماعی هم همانطور که عرض کردم، امروز حفظ نظام اهمیت دارد و در مقابل یک رژیم که هیچ تعهد بین المللی را قائل نیست، بازدارندگی خودش یک اصل است و حرمت استفاده از سلاح هسته ای هم در جای خودش محفوظ است.
بهمن ماه سال ۱۳۹۹، بود که محمود علوی، وزیر اطلاعات دولت حسن روحانی در برنامه دستخط درباره فتوای رهبری درباره سلاح هستهای گفت: «رهبری صراحتاً در فتوای خود فرمودند که تولید سلاح هستهای خلاف شرع است و جمهوری اسلامی سراغ آن نمیرود و آن را حرام میداند اما اگر گربهای را گوشهای گیر بیندازند ممکن است رفتاری کند که گربهای که آزاد است آن رفتار را نمیکند. اگر ایران را به آن سمتها هل بدهند تقصیر ایران نیست تقصیر کسانی است که ایران را به آن سمت هل دادند.» این اظهارنظر واکنش بسیاری از رسانههای خارجی را به دنبال داشت که در نهایت با نظر دولت وقت (روحانی) ماجرا فیصله یافت و آن این بود که نظری رهبری درباره فتوای ساخت سلاح هستهای تغییر نیافته است.
به هر ترتیب همزمان با جمع کردن امضاء توسط نمایندگان مجلس برای ساخت سلاح هستهای، سایت بصریت وابسته به معاونت سیاسی سپاه هم نوشت که بر اساس اصول اسلامی ساخت و به کارگیری سلاح اتمی جایز نیست، اما در صورتیکه برای حفظ جان و مال و ناموس مسلمان و مردم ایران نیاز باشد تا چنین سلاحی ساخته شود مطمعناً جمهوری اسلامی در روند توسعه صنعت هستهای خود بازنگری هایی صورت داده و اقدام خواهد کرد.
محمدرضا صباغیان دیگر نماینده مجلس هم پیش از این درباره این مطلب گفت: «از رهبر معظم انقلاب اسلامی خواهیم خواست که اگر صلاح بدانند استراتژی و فتوای ساخت سلاح هستهای تغییر یابد. ساخت “سلاح هستهای” برای ما آسان خواهد بود. در شرایط فعلی برای ایجاد توان بازدارندگی و تامین امنیت ملی ایجاد امکان ساخت سلاح هستهای لازم است.»
احمد نادری، عضو هیات رئیسه مجلس دوازدهم هم ۱۰ مهرماه در جلسه علنی، مجلس گفت: «وقت تجدیدنظر در دکترین هستهای فرا رسیده. مناسبات سیاست بینالملل برمبنای توازن قوا بوده و هست. تا دیر نشده باید کاری کرد.» پنج روز بعد او با تکرار همین دیدگاه در ایکس (توییتر سابق) نوشت: «بارها گفته و نوشتهام که بالاتر رفتن سطح بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران، تجدیدنظر در دکترین هستهای است. این تجدیدنظر، در فضای آنارشیک سیاست بینالملل و وجود تهدیدات بزرگ از سوی رقبا و دشمنان، یک ضرورت است. تنها قدرتهای اتمی میتوانند توازن قدرت ایجاد کنند.»
صبح روزشنبه یکی دیگر از نمایندگان مجلس از بالارفتن تعداد امضاها به شورای امنیت به جهت تغییر دکترین هستهای کشور خبر داد و به دیدبان گفت: «باید دکترین هستهای جمهوری اسلامی تغییر کند. پای نامه نمایندگان مجلس به شورای عالی امنیت ملی را امضا کردم و با این کار، تعداد امضاهای نامه پارلمان به شورای عالی امنیت ملی درباره لزوم برنامهریزی برای ساخت سلاح هستهای به ۴۰ امضا رسیده است.»
منان رئیسی، نماینده مردم قم در مجلس گفت: « با توجه به پویا بودن فقه شیعی، از مقام معظم رهبری تقاضا کردهایم که موضوع را بررسی کنند که اگر فتوای حرمت ساخت سلاح هستهای مشمول بازنگری در احکام ثانویه محسوب شود و منعی نداشته باشد، این فتوا را تغییر دهند تا برای این که توان بازدارندگی کشورمان یک سطح ارتقا پیدا کند، بتوانیم در مسائل نظامی نیز بتوانیم از توامندی هستهای بهرهمند شویم، همانطور که در حال حاضر برخی قدرتهای جهان از این مساله بهرهمند هستند.»
این نماینده اضافه کرد: « فارغ از این که ما تصمیم بگیریم که در دکترین هستهای خود تغییر ایجاد کنیم یا خیر، قدرت اصلی جمهوری اسلامی، قدرت نرم و نیروی اعتقادی آن است که به صورت یک گفتمان در بدنه جبهه مقاومت جاری است و نمود آن را در انصارالله یمن، حزبالله لبنان و گروههای مقاومت در عراق و سوریه میبینیم. اما در کنار این گروهها، به نظر میرسد که برای رسیدن به بازدارندگی حداکثری، گریزی از تغییر دکترین هستهای نظام نداریم. »
رئیسی ضمن ابراز امیدواری از بررسی دقیق نامه نمایندگان مجلس به شورای عالی امنیت ملی، گفت: «اگر حضرت آقا سلاح بدانند و موضوع در شورای عالی امنیت ملی نیز به تصویب برسد، میتوانیم سریعتر برای دست پیدا کردن به سلاح هستهای تلاش کنیم، زیرا در حال حاضر فاصله چندانی نیز با این مساله نداریم و خوشبختانه در یک سال گذشته، پیشرفت محسوسی در عرصه هستهای داشتهایم و به امید خدا طی کمتر از ۶ ماه میتوانیم به این توانایی دست پیدا کنیم.»
مشخص نیست که شعام و مهمتر از آن آیتالله خامنهای در برابر این خواست نمایندگان مجلس چه واکنشی خواهند داشت اما همانطوریکه حشمتالله فلاحتپیشه در همین رابطه گفت: «نیاز ایران به داشتن بمب یا سلاح هستهای» در شرایطی که کشور چنین برنامهای ندارد به معنای دادن گرای تاسیسات هستهای و اقدام بسیار خطرناکی است که برخی نمایندگان و سیاسیون کشور انجام میدهند.