روزان: همانطور که پیش بینی می شد با وجود هشدارهای مکرر پلیس درباره مدیریت زمان سفر، روز گذشته جاده های کشور و بخصوص ورودی های تهران شاهد افزایش فوقالعاده سنگین بار ترافیکی بودند.
سردار سید تیمور حسینی، رئیس پلیس راهور فراجا با اشاره به اینکه بسیاری از مسافران بازگشت خود را به روزهای پایانی تعطیلات موکول کردهاند، گفت: روز گشته در مبادی ورودی پایتخت، ازجمله محورهای هراز، فیروزکوه، چالوس، آزادراه قزوین-رشت و آزادراه قم-تهران، شاهد حجم تردد بالا بوده و ترافیک سنگینی را داشتیم.
به گفته سردار حسینی، همزمانی تعطیلات نوروز با ماه مبارک رمضان موجب شد که بخش قابلتوجهی از مسافران سفر خود را پس از عید فطر آغاز کنند. این موضوع باعث شد که موج دوم بازگشت مسافران در روزهای ۱۳ و ۱۴ فروردین به اوج خود برسد .
توقیف ۳۱۶۶ گواهینامه
سردار سید تیمور حسینی با اشاره به نظارت شدید پلیس راهور بر تخلفات حادثهساز اعلام کرد: مطابق اطلاعرسانیهای انجامشده از ۱۳ فروردین، هر رانندهای که مرتکب تخلف حادثهساز شود، گواهینامهاش به مدت سه ماه توقیف خواهد شد.
وی در ادامه افزود: در اجرای این طرح تاکنون ۳۱۶۶ راننده متخلف شناسایی شده و گواهینامههای آنها توقیف و در سوابق رانندگیشان ثبت شده است. این افراد علاوه بر توقیف گواهینامه، مشمول جریمه نیز شدهاند.
۸۳۸ جانباخته در ۲۰ روز گذشته
رئیس پلیس راهور فراجا با ارائه آخرین آمار تصادفات نوروزی ۱۴۰۴، اعلام کرد که در بازه ۲۵ اسفند ۱۴۰۳ تا ۱۴ فروردین ۱۴۰۴ مجموعاً ۹۷ هزار و ۱۴۴ فقره تصادف در سطح جادههای کشور به ثبت رسیده است که ۶۹۸ فقره تصادف فوتی داشتیم که در مجموع ۸۳۸ نفر از هموطنان جان خود را از دست دادهاند، ۱۵ هزار و ۱۷۶ فقره تصادف جرحی که منجر به مجروح شدن ۱۹ هزار ۱۶۶ نفر و ۸۱ هزار و ۵۷۱ فقره تصادف خسارتی که تنها منجر به خسارت مالی شده است.
سردار حسینی در ادامه افزود: بررسی علل وقوع تصادفات فوتی نشان میدهد ۴۴ درصد تصادفات به دلیل عدم توجه به جلو، ۱۵ درصد به دلیل عدم توانایی در کنترل وسیله نقلیه و ۱۴ درصد ناشی از تغییر مسیر ناگهانی رانندگان بوده است.
وی همچنین اعلام کرد: اوج تصادفات فوتی در بازه زمانی ساعت ۱۶ تا ۲۰ رخ داده است که ۲۷ درصد از کل تصادفات را شامل میشود. این آمار نشان میدهد که در ساعات پایانی روز، رانندگان باید دقت بیشتری در رانندگی داشته باشند و از خستگی و خوابآلودگی پرهیز کنند.
این مقام ارشد انتظامی در ادامه با اشاره به استانهایی که بیشترین تعداد تصادفات فوتی را داشتهاند، اظهار کرد: استان کرمان با ۷۶ نفر فوتی، فارس با ۷۲ نفر فوتی، خراسان رضوی با ۵۳ نفر فوتی و خوزستان با ۵۱ نفر فوتی، رتبههای اول تا چهارم را در بین استانهای دارای بیشترین تعداد جانباختگان به خود اختصاص دادهاند.
وی همچنین تأکید کرد: آمار نهایی تصادفات و جانباختگان پس از پایان طرح ترافیک نوروزی، توسط سازمان پزشکی قانونی جمعبندی و اعلام خواهد شد. به گفته وی، هرگونه کاهش یا افزایش در آمار نهایی، پس از بررسیهای دقیق پزشکی قانونی مشخص میشود.
آمار۲۴ ساعته تصادفات
سردار حسینی در ادامه به آمار تصادفات ۲۴ ساعت منتهی به ۱۵ فروردین اشاره کرده و گفت: در این مدت ۱۲۹۶ فقره تصادف در جادههای کشور ثبت شده است که شامل ۱۷ تصادف فوتی بوده که منجر به فوت ۱۹ نفر شده است، همچنین ۳۵۴ تصادف جرحی رخ داده که در مجموع ۵۲۱ نفر مجروح شدهاند و ۹۲۵ تصادف خسارتی نیز ثبت شده که تنها منجر به خسارت مالی شده است.
وی افزود: استانهای گیلان و همدان هرکدام با ثبت ۲ فوتی بیشترین آمار تلفات جادهای را در ۲۴ ساعت یاد شده داشتهاند. با این حال، نکته مثبت این است که بیشتر استانهای کشور دراین بازه زمانی هیچ فوتی نداشتهاند و آمار جانباختگان در بسیاری از استانها به صفر رسیده است.
با این حال هنوز آماری در مورد مقایسه فوتی های نوروز امسال نسبت به سال گذشته منتشر نشده است. گرچه بنابراعلام دکتر رئیسی معاون درمان وزارت بهداشت و سخنگوی پویش “نه به تصادف” اعلام کرد که شمار فوتیهای تصادفات نوروزی تا پایان روز دوازدهم فروردین به ۶۶۵ نفر رسیده است که نسبت به سال گذشته کاهش ۱۲ درصدی داشته اما هنوز گزارشی از مقایسه نهایی آمار امسال نسبت به سال گذشته منتشر نشده است.
هشدار ائمه جماعات
آمار بالای تصادفات رانندگی، آن هم با وجود پویش نه به تصادفات باعث شد تا حتی برخی از ائمه جماعات نیز به آن واکنش نشان دهند. حجتالاسلام والمسلمین محمد سعید رشیدیکیا، امام جمعه موقت گچساران یکی از همین افراد بود که با اشاره به پویش «نه به تصادف» که با آغاز سال جدید شمسی کلید خورد، خاطرنشان کرد: با وجود رعایت بسیاری از مردم، متأسفانه در چند روز اخیر بیش از ۸۰۰ مورد فوتی ناشی از تصادفات جادهای گزارش شده که آماری نگرانکننده است. مسئولان حوزههای مرتبط موظفند امنیت جادهای را حفظ کرده و جان انسانها را که نزد خداوند بسیار عزیز است، صیانت کنند.
تصادفات جادهای روی میزمجلسی ها
بالا بودن آمار تصادفات و بخصوص فوتی های امسال باعث شد تا مجلس نیز به این ماجرا ورود کند. در این زمینه عضو کمیسیون عمران مجلس از بررسی علل آمار بالای تصادفات جادهای و تلفات انسانی طی تعطیلات نوروز امسال توسط کمیسیون متبوعش خبر داد و گفت: استاندارد نبودن جادهها و کیفیت خودروهای تولید داخل دو عامل مهم در افزایش تصادفات محسوب میشوند.
بدری با اشاره به آمار بالای ثبت ۸۳۸ فوتی در تصادفات جادهای طی تعطیلات نوروز امسال، گفت: حوادث جادهای علل مختلف دارد که استاندارد نبودن جادهها و مسیرها یکی از عوامل آن محسوب میشود.
عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: هر چند در این راستا سازمان راهداری اقدامات خوبی برای استانداردسازی جادهها و اصلاح نقاط حادثهخیز انجام داده اما همچنان این نقاط وجود دارند و اصلاح آنها زمان بر خواهد بود.
وی ادامه داد: همچنین کیفیت پایین خودروهایی که از سوی کارخانجات داخلی تولید میشود از دیگر عوامل موثر در افزایش تلفات جادهای است؛ در واقع کیفیت خودرو بیشترین سهم در افزایش آمار تلفات انسانی در تصادفات به خود اختصاص میدهد.
این نماینده مردم در مجلس دوازدهم در این راستا، افزود: متاسفانه تولیدکنندگان در حوزه کیفیسازی اقدامات خوبی انجام ندادهاند و این موضوع علیرغم این رخ میدهد که نمایندگان سالهاست خواهان افزایش کیفیت خودروها هستند.
بدری تصریح کرد: بر این اساس میتوان اذعان کرد واردات خودرو میتواند کمک شایانی به کاهش تلفات کند زیرا ایمنی خودروهای خارجی بالاتر بوده و از استاندارد بهتری برخوردار هستند. متاسفانه دولتها نیز از ظرفیت قانونی ایجاد شده برای واردات خودرو نیز بهره خوبی نبرده اند.
وی بیان کرد: همچنین باید گفت که آموزش و فرهنگسازی نیز از دیگر موضوعاتی است که میتواند به کاهش آمار تصادفات جادهای و تلفات انسانی کمک زیادی کند؛ در واقع برگزاری یک پویش در زمان نوروز اقدامی مثبت محسوب میشود اما نمیتواند اثر زیادی داشته باشد.
عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: البته افزایش نرخ جریمهها نیز میتواند اثر مثبت در رانندگی صحیح افراد داشته باشد اما در این میان باید عوامل یاد شده مذکور بیشتر مورد توجه قرار بگیرند.
بدری خاطرنشان کرد: کمیسیون عمران مجلس قبل از فرارسیدن عید نوروز جلسه با سازمانهای متولی در حوزه راه برگزار کرد لذا با توجه به آمار بالای تصادفات جادهای و تلفات انسانی، پس از پایان تعطیلات نیز جلسهای با مسئولان مربوطه برگزار خواهد کرد تا ضمن بررسی اقدامات صورت گرفته، علل وقوع این موضوع را مورد بحث و تبادل نظر قرار دهد.