ماریو بارگاس یوسا، برندهٔ جایزهٔ نوبل و یکی از سه غول سترگ ادبیات آمریکای لاتین، درکنار گابریل گارسیا مارکز و کارلوس فوئنتس بود. مسیر فکری و سیاسی او، همانند بیشتر رفقا و معاصرانش، به عنوان یک مارکسیست با حمایت از انقلاب کوبا و جنبشهای الهامگرفته از آن و در مدار آن آغاز شد و به عنوان یک لیبرال و سرسختترین نویسنده و روشنفکر منتقد کاسترو پایان یافت.
طی اقامتش در پاریس، که آن را قلعهٔ نویسندگان و هنرمندان خواند، بهدلیل علاقهٔ وافرش به ژان پل سارتر، متفکر بزرگ مارکسیست فرانسوی، به «سارتر کوچک» معروف شد. پس از سرکوبشدن و آزار و اذیت مخالفان بهدست رژیم کاسترو، از کاسترو و جریان چپ فاصله گرفت و به جریان تفکر لیبرال روشنگرانه گرایید و به دیدگاههای آلبر کامو نزدیک شد.
در آخرین کتابش، ندای قبیله، که تا چند روز دیگر منتشر خواهد شد، درباب چرخش تاریخیاش از چپ به راست بحث کرده است. متفکران برجستهای چون فلوبر، فاکنر و بورخس، در گفتوگویی طولانی در یک شامگاه، او را به پذیرش رویکرد لیبرالی که به آن افتخار میکرد رهنمون شدند.
افراد این قبیله اربابان فکری لیبرال هستند که بارگاس یوسا با آنها بحث و گفتگو میکند. کسانی مانند آدام اسمیت، اورتگا گاست، فردریش فون هایک، ریموند آرون و ژان فرانسوا روول. او ایدهها و نظریههای آنها را منبع بنیادی باور سیاسی خود و چارچوب کلی زندگی شخصیاش معرفی میکند. البته فراموش نمیکند که یادآور شود، لیبرالها در پرداختن به مسائل مهم جهانی، مهمتر از همه، مسئلهٔ فلسطین، کوتاهی میکنند.
ندای قبیله بیشتر خوانشهایی را تبیین میکند که بر او تأثیر نهادند و نیز عناصری که رویکردهای فکری و جهانبینیاش بر آنها مبتنی بود، بهویژه شوک ایدئولوژیک ناشی از ناامیدی از انقلاب کوبا، و سپس فاصله گرفتن او از اندیشهٔ ژان پل سارتر، که الهامبخش اصلی او بود. یوسا این کتاب را بهمثابۀ زندگینامهای میداند که در آن مسیر فکری و سیاسیاش را میکاود، مسیری که از جوانی با مارکسیسم و اگزیستانسیالیسم سارتر آغاز میشود، و با خواندن آثار نویسندگانی مانند کامو، اورول و کوستلر، به سوی لیبرالیسم تغییر جهت میدهد.
اگرچه یوسا بهشدت از رژیمهای چپ و سرکوبگر انتقاد میکند، اما از یاد نمیبرد که حملات خود را متوجه دولتهایی سازد که سیاستهای اقتصادی و اجتماعی را دنبال میکنند که رفتاری ناعادلانه با حقوق فقرا و اقلیتها دارند. او به تصریح درباره آمریکا، که متهم به وفاداری به آن است، میگوید: «این کشور در تاریخ خود دورهای فقیرتر از دورۀ کنونی از لحاظ سیاسی و فکری به خود ندیده است… و اگر همچنان ادامه پیدا کند، پیامدهای جدی برای غرب دموکراتیک و کل جهان خواهد داشت که اولین آن گسترش نفوذ چین و روسیه، از نظر سیاسی و اقتصادی، در کشورهای شرق اسیا و شرق اروپا خواهد بود.»
یوسا در عصری میزیست که دشنهٔ حوادثش تیز بود و خونریز؛ لیک شیرینی زندگیاش در این بود که از تلخی آموختن از زندگی پرهیز نداشت. این پیر ۸۹ ساله که امروز، یکشنبه ۲۵/ ۱/ ۱۴۰۴ به دریا پیوست در جوانی جویبار جاری بود و چشمی همه جستجو و بیدار و بیزار از سستی و سبکساری. این جویبار جاری از غایت تشنگی به دریا پیوست و از دی به فردا رسید.