• امروز : شنبه - ۶ اردیبهشت - ۱۴۰۴
  • برابر با : Saturday - 26 April - 2025
0

 یوسا، غول ادبیات آمریکای لاتین

  • کد خبر : 8843
  • ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۲:۰۸
 یوسا، غول ادبیات آمریکای لاتین

ماریو بارگاس یوسا، برندهٔ جایزهٔ نوبل و یکی از سه غول سترگ ادبیات آمریکای لاتین، درکنار گابریل گارسیا مارکز و کارلوس فوئنتس بود. مسیر فکری و سیاسی او، همانند بیشتر رفقا و معاصرانش، به عنوان یک مارکسیست با حمایت از انقلاب کوبا و جنبش‌های الهام‌گرفته از آن و در مدار آن آغاز شد و به […]

ماریو بارگاس یوسا، برندهٔ جایزهٔ نوبل و یکی از سه غول سترگ ادبیات آمریکای لاتین، درکنار گابریل گارسیا مارکز و کارلوس فوئنتس بود. مسیر فکری و سیاسی او، همانند بیشتر رفقا و معاصرانش، به عنوان یک مارکسیست با حمایت از انقلاب کوبا و جنبش‌های الهام‌گرفته از آن و در مدار آن آغاز شد و به عنوان یک لیبرال و سرسخت‌ترین نویسنده و روشنفکر منتقد کاسترو پایان یافت‌.

طی اقامتش در پاریس، که آن را قلعهٔ نویسندگان و هنرمندان خواند، به‌دلیل علاقهٔ وافرش به ژان پل سارتر، متفکر بزرگ مارکسیست فرانسوی، به «سارتر کوچک» معروف شد. پس از سرکوب‌شدن و آزار و اذیت مخالفان به‌دست رژیم کاسترو، از کاسترو و جریان چپ فاصله گرفت و به جریان تفکر لیبرال روشنگرانه گرایید و به دیدگاه‌های آلبر کامو نزدیک شد.

در آخرین کتابش، ندای قبیله، که تا چند روز دیگر منتشر خواهد شد، درباب چرخش تاریخی‌اش از چپ به راست بحث کرده است. متفکران برجسته‌ای چون فلوبر، فاکنر و بورخس، در گفت‌وگویی طولانی در یک شامگاه، او را به پذیرش رویکرد لیبرالی که به آن افتخار می‌کرد رهنمون شدند.
افراد این قبیله اربابان فکری لیبرال هستند که بارگاس یوسا با آنها بحث و گفتگو می‌کند. کسانی مانند آدام اسمیت، اورتگا گاست، فردریش فون هایک، ریموند آرون و ژان فرانسوا روول. او ایده‌ها و نظریه‌های آنها را منبع بنیادی باور سیاسی خود و چارچوب کلی زندگی شخصی‌اش معرفی می‌کند.  البته فراموش نمی‌کند که یادآور شود، لیبرال‌ها در پرداختن به مسائل مهم جهانی، مهم‌تر از همه، مسئلهٔ فلسطین، کوتاهی می‌کنند.
ندای قبیله بیشتر خوانش‌هایی را تبیین می‌کند که بر او تأثیر نهادند و نیز عناصری که رویکردهای فکری و جهان‌بینی‌اش بر آن‌ها مبتنی بود، به‌ویژه شوک ایدئولوژیک ناشی از ناامیدی از انقلاب کوبا، و سپس فاصله گرفتن او از اندیشهٔ ژان پل سارتر، که الهام‌بخش اصلی او بود. یوسا این کتاب را به‌مثابۀ زندگی‌نامه‌ای می‌داند که در آن مسیر فکری و سیاسی‌اش را می‌کاود، مسیری که از جوانی با مارکسیسم و اگزیستانسیالیسم سارتر آغاز می‌شود، و با خواندن آثار نویسندگانی مانند کامو، اورول و کوستلر، به سوی لیبرالیسم تغییر جهت می‌دهد.
اگرچه یوسا به‌شدت از رژیم‌های چپ و سرکوبگر انتقاد می‌کند، اما از یاد نمی‌برد که حملات خود را متوجه دولت‌هایی سازد که سیاست‌های اقتصادی و اجتماعی را دنبال می‌کنند که رفتاری ناعادلانه با حقوق فقرا و اقلیت‌ها دارند. او به تصریح درباره آمریکا، که متهم به وفاداری به آن است، می‌گوید: «این کشور در تاریخ خود دوره‌ای فقیرتر از دورۀ کنونی از لحاظ سیاسی و فکری به خود ندیده است… و اگر همچنان ادامه پیدا کند، پیامدهای جدی برای غرب دموکراتیک و کل جهان خواهد داشت که اولین آن گسترش نفوذ چین و روسیه، از نظر سیاسی و اقتصادی، در کشورهای شرق اسیا و شرق اروپا خواهد بود.»

یوسا در عصری می‌زیست که دشنهٔ حوادثش تیز بود و خونریز؛ لیک شیرینی زندگی‌اش در این بود که از تلخی آموختن از زندگی پرهیز نداشت. این پیر ۸۹ ساله که امروز، یک‌شنبه ۲۵/ ۱/ ۱۴۰۴ به دریا پیوست در جوانی جویبار جاری بود و چشمی همه جستجو و بیدار و بیزار از سستی و سبک‌ساری. این جویبار جاری از غایت تشنگی‌ به دریا پیوست و از دی به فردا رسید.

لینک کوتاه : https://roozankhabar.ir/?p=8843

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

برچسب ها
آنتونیو گوترش، سازمان ملل، نیویورک اجتماعی اربعین، عراق، ایران، زائران ارمنستان، جمهوری آذربایجان، درگیری نظامی اصول گرایان، اصلاح طلبان، انتخابات، احزاب افغانستان،مهاجران،افغان،هیرمند،طالبان اقتصاد انتخابات،اصولگرا،مهندسی،خالص،سازی ایران ایران، آمریکا، برجام ایران، آمریکا، برجام، مذاکرات وین، روسیه، میخائیل اولیانوف ایران، روسیه، برجام، مذاکرات وین بازار مسکن، بازار خودرو، رکود اقتصادی، رونق اقتصادی برجام، ایران، آمریکا، اروپا برجام، مذاکرات وین، رابرت مالی، احیای برجام تهران توافق، ایران، برجام، آمریکا تولید تیراندازی حسن یزدانی، دیوید تیلور، کشتی قهرمانی جهان حسن یزدانی، کشتی قهرمانی جهان، دیوید تیلر خبر خبری دانشگاه رئیسی رئیسی، بانک مرکزی، اقتصاد رهبر سیاسی سیل، خسارت، مدیریت بحران، بارندگی غزه،اسرائیل،حماس،فلسطین،الاقصی غزه،حماس،اسرائیل فرانکفورتر آلگماینه زایتونگ، روزنامه فرهنگ فرهنگی متروپل، آبادان، بحران اجتماعی مجلس محرم، عزاداری، ترافیک، تاسوعا و عاشوار مذهبی مهسا امینی، قالیباف، مجلس، گشت ارشاد مهسا امینی، پلیس تهران، گشت ارشاد مهسا امینی، گشت ارشاد، پلیس تهران ورزش وزیر صنعت کاخ باکینگهام، ملکه الیزایت، انگلستان، سلطنت گشت ارشاد، مهسا امینی، اعتراضات