گروه سیاسی- کمتر از ۳۹ روز تا برگزاری انتخابات مجلس دوازدهم باقی مانده و در حالیکه اصولگرایان به واسطه کثرت نامزد و سهمخواهی حزبهای های این طیف به اختلاف خوردهاند، اصلاحطلبان به دلیل ردصلاحیتهای گسترده شورای نگهبان تنها میتوانند نظارهگر آنچه در ۱۱ اسفند رخ میدهد باشند.
این در حالی است که محسن اسلامی، دبیر ستاد انتخابات کشور هفته گذشته در مشهد مدعی شد که: از مجموع ۲۴ هزار و ۹۸۴ داوطلب نامزدی مجلس شورای اسلامی مطابق بررسی فرمانداری ها، چهار هزار و ۷۰۳ نفر دارای گرایش سیاسی مستقل، ۲ هزار و ۷۲۵ داوطلب اصولگرا و هزار و ۵۶۰ داوطلب اصلاح طلب بوده اند.
اسلامی در پاسخ به اینکه گرایش سیاسی این افراد چگونه مورد بررسی قرار گرفته هم مدعی شد: در پرسشنامه ای که در اختیار داوطلبان نامزدی انتخابات قرار گرفت هیچ گزینه ای در باره تعیین طیف سیاسی و یا تمایلات سیاسی داوطلب وجود نداشت اما به ستادهای انتخابات استانی اعلام کردیم که داوطلبان را از نظر تمایلات سیاسی بررسی کنند تا نمایی از آرایش سیاسی داوطلبان داشته باشیم.
سخنگوی ستاد انتخابات کشور بر اساس همین دادهها گفت: البته ۷۳۹ نفر از این فهرست از ادامه حضور در انتخابات انصراف داده اند و مطابق اعلام ستادهای انتخاباتی استانی بیش از ۱۰ هزار و ۲۰۰ داوطلب گرایش سیاسی نامشخص داشته اند و برای حدود پنج هزار نفر نیز گرایش سیاسی خاصی ثبت نشده بود.
نکته جالب در طرح این ادعا در خصوص ۱۵۶۰ نامزد اصلاحطلب در حالی از سوی دبیر ستاد انتخابات کشور مطرح میشود که غلامحسین کرباسچی درباره این ادعا به انصافنیوز گفت: «من خبر ندارم که این اصلاحطلبانی که ادعا میکنند تأیید صلاحیت شدهاند چه کسانی هستند. اگر واقعاً ۱۵۶۰ اصلاحطلب را تأیید صلاحیت کردهاند فهرست اسامی آنها را منتشر کنند.»
جواد امام سخنگوی جبهه اصلاحات هم در توئیترش نوشت: «با توجه به ادعای عجیب سخنگوی ستاد انتخابات کشور مبنی بر حضور هزار و ۵۶۰ نفر کاندیدای اصلاحطلب در انتخابات مجلس، برای روشن شدن واقعیت و آگاهسازی افکار عمومی ضروری است ایشان این مدعا را در یک مناظره به اثبات برسانند.»
سعید نورمحمدی، سخنگوی حزب ندای ایرانیان هم با اشاره با همین موضوع به رسانهها گفت: «در حال حاضر، در کل کشور مجموع اعضای تأیید صلاحیت شده احزاب ندای ایرانیان، کارگزاران سازندگی، اعتماد ملی و اعتدال و توسعه فقط ۶ نفر است. باقی اعضای این احزاب که کاندیدا شدهاند، بالاتفاق رد صلاحیت شدند. افراد همسو با این ۴ حزب نیز در کل کشور به ۳۰ نفر هم نمیرسند.»
با این حال اصولگرایان و رسانههای دولت اصرار دارند که اصلاحطلبان برای انتخابات پیشرو میتوانند لیست کامل بدهند.
به طور مثال حمیدرضا ترقی که به نظر میرسد وظیفه تاکید بر این اصرار را در رسانهها برعهده گرفته اخیراً مدعی شده است که افراد شاخصی از جریان اصلاحطلب تأیید صلاحیت شدند که به دنبال حضور در عرصه انتخابات هستند. وقتی از این عضو حزب مؤتلفه سئوال میشود که چند نفر از این لیست را نام ببرید، از محمدباقر نوبخت میگوید که اساساً به حزب اعتدال و توسعه وابستگی دارد و ربطی به اصلاحطلبان ندارد.
محمدرضا باهنر هم که پیشتر قرار بود فقط کارگردان فیلم اصولگرایان در این انتخابات باشد و حالا بازیگری میکند ۲۱آذرماه در گفت وگو با تسنیم مدعی شد: « مطابق اخبار واصله آنها تا حدودی تهران به یک لیست واحد رسیده اند و این می تواند اصولگرایان را نسبت به لزوم وحدت هوشیار سازد.»
ادعایی که واکنش سعید حجاریان هم برانگیخت و در پاسخ به او نوشت: «بنده کسر شأن خود میدانم که در این انتخابات […] شرکت کنم اما به آقای باهنر هشدار میدهم که میرسد آنروزی را که سوپرانقلابی ها بهمرور دسترسی گروههای سنتی را به سیاست و اقتصاد مسدود خواهند کرد آقای باهنر بهتر است بهجای آنکه تلاش خود را مصروف اصلاحطلبان کند فکری بهحال جریان سنتی اصولگرا کنند که عنقریب از صحنه روزگار حذف خواهند شد. شاید روزی به شما نیز بگویند فاقد صلاحیت هستید چنانکه آقای لاریجانی به این سرنوشت دچار شد.» پاسخی در خور توجه که صراحتاً تکلیف بخش عمدهای از اصلاحطلبان و حامیان آنها را با انتخابات پیشرو مشخص کرد.
اسماعیل گرامیمقدم، سخنگوی حزب اعتماد ملی هم هفته گذشته در نقض این دست ادعاهای اصولگرایان مثل محمدرضا باهنر گفت: «تعداد زیاد و گستردهای از نامزدهای حزب ما و جریان اصلاحطلب ردصلاحیت شدند. شاید در ۹۰ درصد حوزهها نتوانیم لیستی ارائه کرده یا از نامزدی که گرایش به اصلاحطلبی دارند، حمایت کنیم. نامزدهای انتخابات مختص به جریان اصولگرا هستند.»
همه این سخنان در حالی مطرح میشود که منوچهر متکی که برخی از او با عنوان یکی از سخنگویان جریان اصولگرا یاد میکنند گفت: «شهادت شرعی می دهم که برخی از رد صلاحیت شدهها بر خلاف عدالت، انصاف و حق است.» هرچند در ابتدا به نظر میرسید منظور او برخی از نامزدهای اصلاحطلب باشد اما بعدتر مشخص شد که منظور او اعضای منتسب به شورای وحدت است که توسط شورای نگهبان ردصلاحیت شدهاند و حالا خبر رسیده که شورای وحدت در حال رایزنی با شورای نگهبان جهت تأیید صلاحیت این افراد است.
اصلاحطلبان و جریان اعتدال تا اینجای کار نامزدهایی مثل علی مطهری، مسعود پزشکیان، محمدباقر نوبخت، غلامرضا تاجگردون، علیاصغر یوسفنژاد، علاالدین بروجردی، سیدمحمد بطحایی، محمدعلی محسنی بندپی، هادی حقشناس، زهرا ساعی، ناهید تاجالدین، غلامرضا نوری قزلجه را در چنته دارند که با توجه به شرایط موجود به نظر نمیرسد از شانس بالایی برای رسیدن به بهارستان برخوردار باشند و یا این وضعیت اصولگرایان و به خصوص جریان تندرو با توجه به امکاناتی که در اختیار دارند میتوانند با حداقل آرا راهی خانه ملت شوند.
نظرسنجیهایی که تا امروز توسط اصولگرایان انجام شده حاکی از این است که میزان مشارکت مردم در انتخابات پیش رو اصلاً مناسب نیست. منصور حقیقتپور روز شنبه با اشاره به همین موضوع مدعی شد که: « با توجه به اطلاعاتی که کسب کردهام فکر میکنم میزان مشارکت در انتخابات مجلس دوازدهم چیزی در حدود ۳۰ الی ۳۵ درصد باشد اما امیدوارم خدا کند در این ۶ هفته باقی مانده تا انتخابات اتفاقاتی رخ دهد که دل مردم به دست بیاید، مردم حال بهتری پیدا کنند و در انتخابات حضور داشته باشند.»
استراتژی شورای نگهبان و اصولگرایان حداقل در دو انتخابات گذشته (پیشتر هم بود) این بوده که اصلاحطلبان را برای حضور در انتخابات تشویق میکند، ردصلاحیت میکنند و بعد وقتی نامزدهای درجه چندم اصلاحات در انتخابات موفق نمیشوند، میگویند مردم اصلاحطلبان را پس زدند. حال در شرایطی که بسیاری از احزاب عضو جبهه اصلاحات ایران حتی یک کاندیدا هم در انتخابات ندارند چگونه باید لیست انتخاباتی بدهند؟ و اساساً این پرسش مطرح شده که وزارت کشور با چه متر و معیاری میگوید ۱۵۶۰ اصلاحطلب را تأییدصلاحیت کردهایم وقتی که نامزد انتخابات مجلس را تنها به دلیل سلفی گرفتن با شهیندخت مولاوردی، عضو کابینه حسن روحانی ردصلاحیت کردهاند؟یاایم
اما با این حال، ادعای ۱۵۶۰ نامزد اصلاحطلب درحالی از سوی ستاد انتخابات بیان میشود که طیفهای مختلف اصلاحطلب در روزهای اخیر بارها مدعی شدند که اکثر نامزدهایشان در تهران و سایر نقاط کشور توسط شورای نگهبان ردصلاحیت شدهاند.