روزان : در حالیکه بعد از فوران دوباره آتش انفجار بندرعباس، همچنان تلاش ها برای خاموش کردن ته مانده آن ادامه دارد، ستاد بحران کشوراعلام کرده که آمار فوتی های این حادثه به ۴۶ نفر رسیده است.
شمار فوتی های انفجار بندرعباس
مهرداد حسن زاده مدیرکل مدیریت بحران استانداری هرمزگان عصر دیروز از افزایش تعداد فوتی های انفجار بندر شهید رجایی به ۴۶ نفر خبر داد.
وی افزود: هزار و ۷۲ نفر از مصدومان این حادثه نیز پس از دریافت خدمات درمانی مرخص شدهاند و ۱۳۸ نفر بستری هستند.
آخرین وضعیت مهار آتش در بندر رجایی
ظفری سخنگوی ستاد مدیریت بحران کشور در گفت وگو با خبرنگاران در بندر شهید رجایی اظهار داشت: از بعدازظهر روز یکشنبه به حریق مسلط شدیم و توانستیم حجم آتش را کنترل و مهار کنیم و آتش نشانانی که از استانهای مختلف در محل حضور دارند و عملیات پاکسازی در حال انجام است.
وی افزود: بالگردهای ارتش، هواپیمای سپاه و بالگردهای هلال احمر با آبپاش هوایی عملیات اطفای هوایی را با قدرت انجام دادند و بحمدالله در حال حاضر آتش خاموش شده و امیدواریم اگر باد نباشد آتش در اسرع وقت کنترل نهایی شود.
سخنگوی ستاد مدیریت بحران کشور تصریح کرد: نیروهای امدادی در حال جداسازی کانتینرهایی هستند که احتمال آتش سوزی در آنجا وجود دارد و از منطقه خارج میشوند و سایر کانتینرها در حال خنک سازی هستند تا شاهد آتش سوزی مجدد نباشیم.
ادامه عملیات لکهگیری در بندرعباس
رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلالاحمرنیزعصر روز گذشته با اشاره به ادامه حضور در محل حادثه اسکله شهید رجایی، گفت: بخش عمده حریق مهار شده اما به دلیل وزش بادهای ناگهانی، روند اطفا با چالشهایی روبهرو شده است.
بابک محمودی با حضور در اسکله شهید رجایی درباره آخرین وضعیت عملیات اطفای حریق اظهارکرد: « بخش عمدهای از آتش مهار شده و عملیات لکهگیری در حال انجام است، اما متاسفانه شرایط جوی در این منطقه به گونهای است که بادهای ناگهانی زیادی میوزد.»
وی ادامه داد: «تاکنون چندین مرتبه به مرحله اطفای کامل حریق رسیدیم؛ اما وزش باد باعث شد دوباره شعلهور شدن آتش را شاهد باشیم. در حال حاضر عمده آتش خاموش شده و تنها به صورت نقطهای در برخی مراکز آتش وجود دارد.»
رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلالاحمر همچنین درباره وضعیت محیطی منطقه گفت: «بر اثر انفجارها و آتشسوزی، مقداری گاز خطرناک در فضا متصاعد شده، به ویژه در پشت کانتینرها که محلهای اداری قرار دارند و امکان پاکسازی سریع وجود ندارد.»
آتشنشان ها در صف اول
در این میان، بی شک خط شک کن های بی رقیب انفجار بندرعباس هستند. در همین زمینه رئیس سازمان آتشنشانی تهران نیز که در محل حضور دارد، از مهار ۹۰ درصدی آتشسوزی گسترده در بندرعباس خبر داد و گفت: تمام تلاش خود را خواهیم کرد تا عملیات اصلی تا امشب به پایان برسد؛ مراحل لکهگیری در حال انجام است.
قدرتالله محمدی، درباره آخرین وضعیت عملیات اطفای حریق اظهار کرد: انشاءالله اگر مشکل خاصی پیش نیاید، عملیات اصلی تا پایان دوشنبه شب به پایان خواهد رسید و ادامه روند لکهگیری توسط تیمهای بندرعباس انجام میشود.
وی درباره تعداد نیروهای حاضر و تجهیزات بهکار گرفته شده نیز گفت: حدود ۲۵۰ آتشنشان از استانهای همجوار از جمله شیراز، کرمان، یزد، لار و دیگر شهرهای نزدیک به محل حادثه اعزام شدهاند. همچنین ۳۵ آتشنشان از تهران در عملیات حضور دارند.
محمدی در پایان عنوان کرد: در این عملیات، حدود ۱۰۰ دستگاه خودرو سبک و سنگین اطفای حریق، به غیر از خودروهای پشتیبان و ادوات سنگین، در محدوده حادثه مستقر هستند.
۵۰ تیم امداد و نجات و تیمهای حمایت روانی
رصد و ساماندهی وضعیت روحی و روانی مردم بندرعباس، بی تردید اگر مهمتر از حل و فصل پرونده افنجار نباشد، کمتر از آن نیست. شاید برای همین باشد که سخنگوی جمعیت هلال احمر از حضور ۵۰ تیم امدادونجات و دو تیم حمایت های روانی در محل حادثه اسکله شهید رجایی خبر داد.
خالدی درباره جزئیات امدادرسانیها در حادثه اسکله شهید رجایی گفت: به محض اینکه اتفاق افتاد اولین تیم عملیاتی ما نزدیک بندر شهید رجایی پایگاه دارد و بلافاصله اقدامات اولیه را انجام داد و اعلام کرد که مرکز عملیات جمعیت هلال احمر تشکیل جلسه فوری دهد.
وی افزود: با توجه به ابعاد حادثهای که از همان تصاویر اولیه توسط همکاران ما به مرکز اعزام شد بلافاصله استان هرمزگان در حالت آماده باش و وضعیت قرمز قرار گرفت.
سخنگوی جمعیت هلال احمر ادامه داد: تا این لحظه ۵۰ تیم عملیاتی جمعیت هلال احمر در صحنه حضور دارند که ۴۶ تیم امداد و نجات هستند و تیمهای درمانی ما شامل دو تیم سحر با حمایتهای روانی در محل حضور دارند.
خالدی گفت: علاوه بر این اقدامات، ۵۰ تیم دیگر نیز در استانهای همجوار و تهران در حال آماده باش هستند تا در صورت نیاز برای انتقال مصدومان احتمالی و یا جایگزین کردن سایر نیروها وارد عمل شوند.
وی با اشاره به تعداد مصدومان افزود: این حادثه تاکنون حدود ۱۲۰۰ مصدوم داشته که همگی به بیمارستانها منتقل شدند و امیدواریم زودتر حالشان بهتر شود.
سخنگوی جمعیت هلال احمر درباره امداد هوایی ادامه داد: بالگردهای ما تاکنون ۳۱ سورتی پرواز انجام دادهاند که شامل انتقال مصدومان، انتقال تجهیزات و حتی اطفای حریق بوده است.
پایش مستمر کیفیت هوا
سایت دولت نیز غروب دیروز در گزارشی به نقل از سازمان محیط زیست مدعی شد که بر اساس پایشهای میدانی اداره کل محیط زیست استان هرمزگان و دادههای ثبت شده از ایستگاه های سنجش آلاینده ها در منطقه صنعتی غرب بندرعباس، در ابتدا شاهد افزایش چشمگیر غلظت ذرات معلق و برخی گازهای آلاینده در برخی ساعات روز وقوع انفجار ( شنبه ۶ اردیبهشت) و همچنین یکشنبه (هفتم اردیبهشت) بودیم اما با مهار و کنترل آتش سوزی و همچنین کمک وزش باد، غلظت آلاینده ها و گازها کاهش یافته است.
در این گزارش با اشاره اجمالی و تیتر وار به اقدامات صورت گرفته دراین خصوص آمده است :
۱- سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان نهاد متولی پایش آلاینده های هوا، این امر مهم را پس از وقوع انفجار در شهر بندرعباس در دستور کار خود قرار داده است.
۲- دو ایستگاه ثابت سنجش ذرات و گازها در ناحیه صنعتی بندرعباس (منطقه اقتصادی صنایع معدنی فلزی خلیج فارس) مستقر هستند.
۳- ایستگاه سنجش گازی رسالت بندرعباس فاصله ای حدود ۲۵ کیلومتر با محل انفجار رخ داده در اسکله شهید رجایی دارد و اداره کل استان هرمزگان به طور مداوم کیفیت هوای منطقه را رصد کرده و گزارش تهیه میکند. این گزارشات نیز در کارگروه استانی شرایط اضطرار ارائه می شود.
۴- طبق همین گزارشات تهیه شده توسط اداره کل محیط زیست هرمزگان، توصیههای بهداشتی اعلامی از سوی دانشگاه علوم پزشکی استان در نخستین ساعات این حادثه تصویب شد و به اطلاع عموم مردم رسید.
۵- علاوه بر شهر بندرعباس، روستاهایی هم که احتمال آلایندگی آنها داده میشد، مورد پایش هوا قرار گرفته اند و این کار توسط همکاران اداره کل محیط زیست، به صورت میدانی انجام شده است که برخی تصاویر آن را در ادامه می بینید.
۶- هم اکنون با توجه به جهت باد، غالب دادههای ایستگاهها، شرایط قابل قبول را نمایش می دهند.
باز هم وعده برخورد قانونی
اما همچنان افکار عمومی به دنبال شنیدن نتایج تحقیقات در مورد تیم کارشناسی علت یابی حادثه انفجار بندرعباس است. محمدرضا عارف معاون اول رئیسجمهور در همین زمینه و در پاسخ به سوالی در خصوص اقدامات دولت برای برخورد با عوامل انفجار بندر شهید رجایی بندرعباس گفته است: وزیر کشور از همان ساعت ابتدایی این حادثه در محل حضور داشت و با تسلط رئیس جمهور و پیگیریهای وزیر کشور به دنبال عوامل این حادثه هستیم و راهبرد ما این است که در اولین فرصت بتوانیم اطلاعات خوبی از علل حادثه به مردم خوب کشورمان بدهیم و موضع همه مسئولین این است که پیش داوری نکنند.
عارف در خصوص امدادرسانی به مصدومان این حادثه گفت: تعدادی از آسیب دیدگان کماکان در مراکز درمانی بستری و در حال رسیدگی توسط کادر درمان هستند.
وی تاکید کرد: باید به توقعات و سوالات مردم در خصوص علل این حادثه پاسخ دهیم و در صورت خطا و قصور قطعاً با با عوامل این حادثه برخورد قانونی خواهیم کرد و اگر موانعی در مقررات و ضوابط نیز وجود دارد باید قطعا اصلاح شود تا شاهد حوادث اینچنینی نباشیم.