روزان: «دو ماه است که آبیاری درختان انجیر پارک لاله متوقف شده تا زمینه خشک شدن آنها فراهم شود. درختان این پارک در حصارکشی شهرداری نیز قرار دارند.» اینها بخش هایی از تویئت محمد درویش فعال محیط زیستی است که چند روز قبل در مورد ساخت و ساز در پارک لاله زده بود.
وی در بخش دیگری از توئیت خود آورده بود: واقعاً با پدیده عجیبی روبرو هستیم که از یک سو با نهایت قلدری و تفرعن به انتقادهای فزاینده از خویش بیاعتنا بوده و میکوشد تا کار خود را پیش ببرد و از سوی دیگر، خود را حامی درخت و فضای سبز معرفی کرده و در و دیوار شهر را از بنرهای زندهباد درخت پر کرده است!
آغاز یک چالش
تصاویر منتشر شده ای از حصارکشی بخشی از بوستان لاله در فضای مجازی، آنهم درست بعد از ماجرای جنجالی ساخت مسجد در بوستان قیطریه باعث شد تا شهرداری تهران دوباره با چالشی جدید مواجه شود.
واکنش های تند کاربران فضای مجازی در مورد ساخت و ساز در این بوستان که سابقه احداث آن به دهها سال قبل بر می گردد به صحن شورا نیز کشیده شد و برخی از اعضا نیز نسبت به انتقادهای تندی را مطرح کردند. رئیس شورای شهر تهران در ارتباط با حصارکشی درون پارک لاله گفت: هنوز مشخص نیست برای چه موضوعی این کار انجام شده است. براساس آنچه که پرسیده شده است پس از جشن های ماه رمضان احساس شده که در آنجا نیاز به چنین فضایی وجود دارد.
مهدی چمران افزود: البته قرار نیست درختی در این محدوده قطع شود و ما هم اجازه چنین کاری نمی دهیم. هنوز طرحی آماده نشده است و به شورا ارائه نشده است.
رئیس شورای شهر تهران تاکید کرد: در شورای شهر دوره سوم مصوبه ای داشتیم که در بوستان های بزرگ می توانند برای خدمات مورد نیاز بوستان، ساخت و ساز انجام دهند که این موضوع نیز تنها محدود به کتابخانه و مسجد شد که آنهم باید طرح هایش در هیئتی که قرار داده ایم مصوب شود و به این ترتیب ساخت و ساز اگر از ملزومات پارک باشد به شرط عدم قطع درخت امکان دارد.
سوده نجفی، عضو هیئت رئیسه شورای اسلامی شهر تهران نیز به عنوان یکی از منتقدان این اقدام در تذکری در این خصوص گفت: همانطور که در روزهای اخیر شاهد بودیم؛ بخش قابل ملاحظه ای از پارک لاله که گفته می شود ۳ هزار متر می باشد؛ توسط شهرداری حصار کشی شده و بر اساس اخباری که به صورت غیر رسمی از شهرداری شنیده ایم؛ قرار است در آن مجموعه فرهنگی ساخته شود و تأکید داشتند که ساخت این مجموعه بدون قطع درختان صورت خواهد گرفت.
مهدی پیرهادی دیگر عضو شورای شهر نیز در همین جلسه و در قالب تذکری با اشاره به بازدیدش از محدوده بلوار کشاورز و بوستان لاله اظهار کرد: در دهههای مختلف ساخت و سازهایی در فضای بصری بوستانها انجام شده که این فضا را دچار آسیب کرده است.
این عضو شورای شهر تهران ادامه داد: در ابتدای بلوار کشاورز در تقاطع با خیابان حجاب یک حصار کارگاهی ایجاد شده که سالیان سال است که وجود دارد. کمی جلوتر جنب ایستگاه آتشنشانی حصار کارگاهی دیگری ایجاد شده که اعلام کردند مشغول ساخت بخشهای خدماتی برای بوستان هستند و پس از آن نیز بازارچهای قرار گرفته که همگی فضای بصری بوستان لاله را تحت تاثیر قرار دادهاند.
وی تاکید کرد: هرگونه ساخت و سازی اگر بخواهد انجام شود باید در کمیسیون ماده ۷ مجوز بگیرد. بیتردید نباید نمای بوستانها را کور کنیم. حتی اگر سرویس بهداشتی باشد نباید در جلوی نمای بوستان ساخته شود. همین موضوع باید برای ایستگاه مترو و… رعایت شود.
تند تر از تند
اما شاید تندترین اظهار نظر در مورد ساخت و ساز در بوستان لاله مربوط به مهدی اقراریان باشد. این عضو شورای شهر تهران، با حضور در پارک «لاله» در مرکز این شهر در ویدیویی اشاره کرد که شهرداری حدود سه هزار متر مربع از پارک را بسته و با قصد ساخت و ساز حصارکشی کرده است. او افزود این محدوده انبوهی از درختان را دارد و شورا اجازه «اعدام درختان» را نخواهد داد.
بوستان پرحاشیه
با این حال به گفته اعضای شورای شهر جلوی ساخت و ساز در این بوستان گرفته شده است. «مهدی عباسی»، عضو شورای شهر تهران در اینباره میگوید: «جلوی این کار گرفته شده است و امیدواریم این اتفاق نیفتد. ما مخالف این کار هستیم، زیرا منطق درستی ندارد به دلیل اینکه در آن منطقه کاربریهای متنوعی وجود دارد و نیاز به فضای سبز در این منطقه بیش از هرچیزی است».
او ادامه میدهد: «کارکرد مجموعه پارک لاله بهصورت منسجم باید حفظ شود. در این منطقه درختان خوب و قدیمی قرار گرفته است. مسیر حصارکشی شهرداری متعلق به درختان با بن بالا «درختان قطور نظیر چنار، سرو، انجیلی و…» بوده است. در نتیجه اگر ضرورتی برای احداث پروژهای وجود دارد میتواند به ضلع جنوبی بلوار کشاورز، مقابل پارک لاله به زمینهای دانشگاه تهران منتقل شود، توافقی با آنها صورت بگیرد و آنجا ساخته شود».
عباسی میگوید: «با اینحال اصل ضرورت ساخت چنین مجموعهای در آنجا هم خیلی قطعی نبوده و برای ما ثابت نشده که ساخت این مجموعه و احداث آن لازم و ضروری است. اما اگر در صورتی هم نیاز باشد، ساخت و ساز در اراضی مشجر «ملکهایی که دارای اراضی مشجر بوده و توسط کمیسیون ماده ۷ باغات شناسایی شدند» و فضای سبز پارک لاله امکان پذیر نیست.
وی در این باره ادامه میدهد: در مذاکره با ریاست محترم شورا و جلسهای که با معاون خدمات شهری شهرداری تهران و شهردار منطقه و رئیس سازمان بوستان داشتیم مقرر شد که هیچ ساخت و سازی در پارک لاله و آن حصار کارگاهی صورت نگیرد.ما هم در بازدیدی که از محدوده داشتیم دیدیم که آنجا کاملا فضای سبز و مشجر است و به نوعی رخ و منظر پارک به جساب می امد.شهرداری بسیار اصرار دارد که یک سرانه فرهنگی در آن مکان ایجاد کندکه ما خیلی آن را نیاز نمی بینیم و اگر این اصرار هم ضروری باشد در ضلع بلوار کشاورز دقیقا روبروی همانجا که حصار کارگاهی کشیده اند و از اراضی رها شده دانشگاه تهران است می توانند آن را بسازند. شهرداری می تواند با دانشگاه تهران تفاهم کند و پیرو این تفاهم مجموعه ای را به سرانه فرهنگی تهران اضافه کند.
قیمت نجومی یک فرهنگسرا
اما ماجرا وقتی جالب می شود که ارزش این بوستان را بدانیم! به گفته برخی واسطهگران ملکی اگر این فایل را در محدوده بوستان لاله در نظر بگیریم، به ازای هر مترمربع آن، ۲۰۰ میلیون تومان قیمتگذاری میشود، بنایراین ارزش ۳۰۰۰ مترمربع زمین در اطرف بوستان لاله برابر با ۶۰۰ میلیارد تومان است.
حالا با وجود اینکه در ظاهر جلوی این پروژه گرفته شده است اما با این وجود همچنان این موضوع دارای ابهامات زیادی بوده و هست. موضوعی که نتیجه نهایی آن شاید در هفته ها و ماههای بعد مشخص شود گرچه در این میان همچنان یک سئوال همچنان بی پاسخ باقی است. اینکه بالاخره شهرداری از تخریب بافت سبز اماکن و ساخت پروژههای بحث برانگیز در سطح شهر تهران، دست بر میدارد یا باز هم، مانند ماجرای ساخت مسجد در بوستان قیطریه بر تصمیم خود اصرار دارد؟!
سوتیتر: به گفته برخی واسطهگران ملکی اگر این فایل را در محدوده بوستان لاله در نظر بگیریم، به ازای هر مترمربع آن، ۲۰۰ میلیون تومان قیمتگذاری میشود، بنایراین ارزش ۳۰۰۰ مترمربع زمین در اطرف بوستان لاله برابر با ۶۰۰ میلیارد تومان است.