• امروز : یکشنبه - ۴ آذر - ۱۴۰۳
  • برابر با : Sunday - 24 November - 2024
3
گزارش «روزان» درباره آینده توافق هسته‌ای؛

عبور ایران و آمریکا از برجام و نگاه به افق جدید

  • کد خبر : 6087
  • ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ - ۲۰:۴۹
عبور ایران و آمریکا از برجام و نگاه به افق جدید

رسول سلیمی: شش سال پس از خروج دونالد ترامپ از توافق هسته‌ای ایران، پیامدهای فاجعه‌بار این تصمیم هنوز برای امریکا در حال افزایش است. ترامپ در سال ۲۰۱۸ اعلام کرد که ایالات متحده از توافق هسته‌ای ایران خارج می‌شود تا به وعده مبارزات انتخاباتی خود برای پایان‌دادن به آنچه که او “یکی از بدترین” توافق‌هایی که […]

رسول سلیمی: شش سال پس از خروج دونالد ترامپ از توافق هسته‌ای ایران، پیامدهای فاجعه‌بار این تصمیم هنوز برای امریکا در حال افزایش است. ترامپ در سال ۲۰۱۸ اعلام کرد که ایالات متحده از توافق هسته‌ای ایران خارج می‌شود تا به وعده مبارزات انتخاباتی خود برای پایان‌دادن به آنچه که او “یکی از بدترین” توافق‌هایی که تاکنون انجام شده، عمل می‌کند. ترامپ و مشاوران تندرو او، از جمله مایک پمپئو و جان بولتون، معتقد بودند که با استفاده از تمام ابزارهای قدرت ایالات متحده، به جز رویارویی نظامی همه‌جانبه، می‌توانند دولت ایران را مجبور به تسلیم یا حتی تسریع در فروپاشی آن کنند.

آنها انتظار داشتند که ایران با خواسته‌های پمپئو موافقت کند که اساساً از ایران خواسته بود تا تمام سیاست خارجی و استراتژی‌های امنیت ملی و توانایی‌های دفاعی خود را رها کرده و یا در حالت ایده آل، جمهوری اسلامی به‌سادگی تحت تحریم‌های طراحی شده امریکا، صادرات نفتش خود به صفر برسد. موضوعی که اگرچه اتفاق نیفتاد؛ اما مسیر برجام را روزبه‌روز به سمت توافقی صرفاً روی کاغذ پیش برد تا آنجا که جو بایدن نیز در مبارزات انتخاباتی برای ریاست‌جمهوری و در آغاز دولت خود وعده داد که برای احیای توافق اقدام کند. بااین‌حال، بایدن بعد از پیروزی در انتخابات دست‌کم تا سال ۲۰۲۲ این توافق را “مرده” خواند و احیای آن را جدی نگرفت.

آن‌چنان که در ایران نیز با روی کارآمدی دولت سیزدهم، احیای این توافق اولویت نخست پاستور نشینان نبود و ماه‌ها بعد از انتخابات ۱۴۰۰ گمانه زنی‌ها برای آغاز مذاکرات غیرمستقیم با امریکا مطرح شد. چه آنکه جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان پس از مذاکرات برجام، امیدوار بود که این توافق به عنوان یک “پایه محکم” و نه “سقف” برای روابط ایالات متحده و ایران عمل کند اما شرایط هر دو کشور امریکا و ایران هنگام نگارش برجام بر سرنوشت این توافق اثرگذار شد.

هم در ایران و هم در امریکا، بحث درباره توافق و منافع آن برای دو کشور، گروه‌های موافق و مخالف را روبه‌روی یکدیگر قرارداد اما هیچ‌گاه اجماع حداکثری حول این توافق بین نخبگان و افکار عمومی آنها به دست نیامد. در یک نظرسنجی که پس از امضای باراک اوباما، رئیس‌جمهور وقت امریکا انجام شد، تنها ۳۳ درصد موافق توافق بودند، درحالی‌که ۴۵ درصد مخالف و ۲۲ درصد هیچ نظری نداشتند. این در حالی است که حمایت عمومی در ایران قوی‌تر بود، اما در یک نظرسنجی در سال ۲۰۱۵، ۲۱ درصد با توافق مخالف بودند و ۸۵ درصد معتقد بودند که برای ایران بسیار مهم است که برنامه هسته ای خود را ادامه دهد.

در چنین شرایطی اوباما تنها توانست از طریق یک مسیر پیچیده به اجرای توافق دست یابد که اجازه می‌داد توافق از طریق دستورات اجرایی و بدون تایید دو سوم کنگره پیش برود. بنابراین برجام به یک مسئله عمیقاً حزبی در ایالات متحده تبدیل شد و در چنین زمینه اجتماعی و تاریخی، ترامپ وعده خروج از برجام را در جریان مبارزات انتخاباتی ریاست جمهوری داد. چه آنکه در ایران اگرچه برجام در مجلس شورای اسلامی تصویب شد و با پشتیبانی رهبری همراه شد اما خروج امریکا از برجام که تصویب قانون راهبردی رفع تحریم‌ها را در مجلس به همراه داشت، مانع از توافق میانه روها با بایدن در ماه‌های آخر منتهی به انتخابات ایران شد.

امریکایی‌ها به این نکته توجه نکرده بودند ایرانی که از توانایی خود برای مقاومت در برابر فشار حداکثری اطمینان دارد، هم‌زمان قادر است موضع خصمانه خود را نسبت به ایالات متحده حفظ کند، ازاین‌رو دلایل کمتری برای تضعیف شرایط توافق برجام خواهد داشت. بعد از خروج ترامپ از برجام، ایران در گام‌هایی اعلام شده، تعهداتش در برجام را کاهش داد.

تحلیلگران غربی معتقدند با خروج امریکا از برجام، ایران بیش از هر زمان دیگری به توانایی تسلیحات هسته‌ای نزدیک شده است. هنگامی که ایالات متحده و ایران به توافق پایبند بودند، تخمین زده می‌شد که حدود یک سال طول می‌کشد تا ایران اورانیوم کافی برای ساخت یک بمب هسته‌ای را تولید کند. آن زمان کشورهای مذاکره‌کننده با ایران (امریکا، روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه و المان) ارزیابی کرده بودند که این زمان کافی برای پاسخ به نقض احتمالی و جلوگیری از تولید بمب توسط ایران است. اگرچه ایران بارها تأکید کرده بود قصد تولید سلاح‌های هسته‌ای ندارد و داده‌های امریکا نیز هیچگاه تلاش تهران برای ساخت سلاح را تایید نکرد، اما اروپایی‌ها و امریکایی‌ها معتقد بودند که تهران نه یک سال بلکه تنها چند هفته با ساخت بمب در صورت انتخاب این مسیر فاصله دارد.

از سوی دیگر تا زمانی که مذاکرات در آوریل ۲۰۲۱ اغاز شد، اسرائیل نیز تلاش‌های خود را برای خرابکاری در ایران و بر هم زدن توافق افزایش داد. انفجار در تاسیسات هسته ای نطنز ایران همزمان با از سرگیری مذاکرات بود و در واکنش به آن افزایش غنی سازی اورانیوم به ۶۰ درصد از سوی ایران دنبال شد. در میان این چالش‌ها، بایدن مذاکرات را در وین دنبال کرد که تاکید بر تایید لغو تحریم‌ها قبل از موافقت با اجرای تعهدات برجامی و تضمین اینکه ایالات متحده به توافق پایبند خواهد بود، از جمله مسائل حل نشده باقی ماند.

 

روابط بین ایالات متحده و ایران با خروج ترامپ چنان آسیب دید که چشم‌انداز پیچیده‌ای برای احیای توافق در شرایط فعلی وجود دارد. هر گونه تلاش برای ثبات روابط ایران و امریکا با تبادل حملات مستقیم نظامی هفته‌های گذشته بین اسرائیل و ایران به‌شدت پیچیده شده است. همان‌طور که هر توافقی در پیش‌نیازش به یک رویکرد غیرنظامی نیاز دارد، چشم‌انداز راه‌حل‌های دیپلماتیک برای حل منازعه میان ایران و امریکا دور به نظر می‌رسد. این در حالی است که افزایش تهدیدات اسرائیل برای هدف قراردادن تأسیسات هسته‌ای ایران، بیشتر از هر زمانی ایده تغییر دکترین هسته‌ای را روی میز سیاست‌گذار ایرانی قرار داده است. کارشناسان معتقدند حمله نظامی اسرائیل به مراکز هسته‌ای ایران، ساخت بمب اتمی را بیش از هر زمانی به خواسته ایران تبدیل خواهد کرد.

ایران به طور پیوسته در حال پیشرفت برنامه هسته‌ای خود است و دانش هسته‌ای کشورمان در آستانه و لبه ساخت بمب اتم قرار دارد. اگرچه برابر فتوای مذهبی شیعیان، حرمت شرعی برای کاربرد و استفاده از بمب اتم وجود دارد. در جریان جلسه استماع کنگره در مارس ۲۰۲۳، مارک میلی، رئیس وقت ستاد مشترک ارتش، شهادت داد که ایران می‌تواند اورانیوم غنی شده برای ساخت بمب اتم را در حدود ۱۰ تا ۱۵ روز تولید کند. دفتر مدیر اطلاعات ملی امریکا نیز در ارزیابی سالانه تهدید در سال ۲۰۲۴ به این نتیجه رسید که تهران زیرساخت و تجربه لازم برای تولید سریع اورانیوم با درجه سلاح را دارد. در مارس ۲۰۲۴ نیز فرانسه، المان و بریتانیا تخمین زدند که ایران به اندازه کافی اورانیوم غنی شده به دست اورده که اگر بیشتر به ۹۰ درصد غنی شود، از لحاظ نظری برای سه دستگاه انفجاری هسته ای کافی خواهد بود.

توافق هسته‌ای ایران بدون حمایت فعال روسیه و چین امکان‌پذیر نبود. بااین‌حال، این کشورها دیگر در این مسائل با غرب همسو نیستند و ایران از حمایت فعالانه خود از روسیه در سیاست‌های دفاعی و فروش نفت به چین حمایت می‌کند. پس از حملات موشکی ایران علیه اسرائیل، دولت بایدن تحریم‌هایی را علیه رهبران و نهادهای مرتبط با سپاه، وزارت دفاع و برنامه موشکی و هواپیماهای بدون سرنشین کشورمان اعمال کرد.

اگرچه دولت بایدن به دنبال جلوگیری از درگیری گسترده‌تر با ایران است، اما مقامات امریکایی اذعان دارند که کاخ سفید به دنبال احیای توافق هسته‌ای دوران اوباما نیست. در چنین شرایطی باتوجه‌به حمایت دفاعی ایران از روسیه و حمایت از حماس در برابر اسرائیل، هر توافق هسته‌ای جدید ایران با امریکا و اروپا بسیار دور به نظر می‌رسد. اما هر دو طرف تلاش می‌کنند روزنه‌های دیپلماسی را بر یکدیگر نبسته و به مذاکرات محرمانه ادامه دهند.

 

 

لینک کوتاه : https://roozankhabar.ir/?p=6087

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

برچسب ها
آنتونیو گوترش، سازمان ملل، نیویورک اجتماعی اربعین، عراق، ایران، زائران ارمنستان، جمهوری آذربایجان، درگیری نظامی اصول گرایان، اصلاح طلبان، انتخابات، احزاب افغانستان،مهاجران،افغان،هیرمند،طالبان اقتصاد انتخابات،اصولگرا،مهندسی،خالص،سازی ایران ایران، آمریکا، برجام ایران، آمریکا، برجام، مذاکرات وین، روسیه، میخائیل اولیانوف ایران، روسیه، برجام، مذاکرات وین بازار مسکن، بازار خودرو، رکود اقتصادی، رونق اقتصادی برجام، ایران، آمریکا، اروپا برجام، مذاکرات وین، رابرت مالی، احیای برجام تهران توافق، ایران، برجام، آمریکا تولید تیراندازی حسن یزدانی، دیوید تیلور، کشتی قهرمانی جهان حسن یزدانی، کشتی قهرمانی جهان، دیوید تیلر خبر خبری دانشگاه رئیسی رئیسی، بانک مرکزی، اقتصاد رهبر سیاسی سیل، خسارت، مدیریت بحران، بارندگی غزه،اسرائیل،حماس،فلسطین،الاقصی غزه،حماس،اسرائیل فرانکفورتر آلگماینه زایتونگ، روزنامه فرهنگ فرهنگی متروپل، آبادان، بحران اجتماعی مجلس محرم، عزاداری، ترافیک، تاسوعا و عاشوار مذهبی مهسا امینی، قالیباف، مجلس، گشت ارشاد مهسا امینی، پلیس تهران، گشت ارشاد مهسا امینی، گشت ارشاد، پلیس تهران ورزش وزیر صنعت کاخ باکینگهام، ملکه الیزایت، انگلستان، سلطنت گشت ارشاد، مهسا امینی، اعتراضات