«سید ابراهیم رئیسی» رئیسجمهوری اسلامی ایران به دعوت رسمی «شهباز شریف» نخستوزیر پاکستان در سفری ۲ روزه به این کشور با مقامات بلندپایه پاکستان دیدار و گفت و گو کرد. طرفین در این دیدارها طیف وسیعی از روابط دوجانبه پاکستان و ایران را مورد بررسی قرار دادند و همچنین در مورد مسائل منطقهای و جهانی مورد علاقه طرفین تبادلنظر کردند.
رئیسجمهور در نشست مشترک هیئتهای عالی رتبه ایران و پاکستان با تاکید بر اینکه تقویت همکاریهای ۲ کشور در حل مشکلات منطقه موثر است، اظهار داشت: باور داریم که با توجه به ظرفیتهای موجود میتوان روابط فیمابین را متحول کرد و در این زمینه در گام نخست برای دستیابی به حجم ۱۰ میلیارد دلاری در مبادلات تجاری دو کشور توافق کردهایم.
رئیسی با بیان این که روابط دو کشور در تمامی ابعاد دوجانبه، منطقهای و بینالمللی قابل ارتقا و تقویت است، تصریح کرد: تحکیم و تعمیق روابط ۲ ملت دوست ایران و پاکستان ممکن است مخالفانی داشته باشد، اما عزم و اراده موجود نزد سران دو کشور برای گسترش روابط، بر این مخالفتها غلبه کرده و این سفر میتواند نقطه عطفی در ایجاد تحول در روابط فیمابین باشد.
شهباز شریف، نخستوزیر پاکستان نیز با بیان اینکه این سفر به پاکستان عزت بخشید، روابط فیمابین را بسیار مستحکم و دوستانه توصیف و تصریح کرد: پیشرفت هر کدام از ۲ کشور ایران و پاکستان باعث پیشرفت متقابل کشور دیگر خواهد شد.
«حسن نوریان» سرکنسول کشورمان در کراچی در ارزیابی خود از دستاوردهای سفر رئیسی به اسلامآباد با توجه به شرایط و تحولات منطقهای و بینالمللی، اظهار داشت: سفر رئیسجمهور به پاکستان در شرایطی صورت گرفت که تحولات منطقهای مورد توجه جهانیان، کشورهای مسلمان و همسایه واقع شده است. همچنین پاسخ قاطع جمهوری اسلامی ایران به حمله رژیم صهیونیستی به سفارت ایران در دمشق و ادامه نسلکشی و جنایت این رژیم در غزه و فلسطین نکتهای بود که در پاکستان بهعنوان کشور ۲۵۰ میلیون نفری بسیار مورد توجه قرار گرفت.
وی خاطرنشان کرد: این سفر با توجه به اینکه بعد از هشت سال از آخرین سفر رئیسجمهور ایران به پاکستان انجام میشد، در حوزه روابط دوجانبه بسیار حائز اهمیت بود. مقامات پاکستان طی سالهای گذشته در دوره ریاست جمهوری آقای رئیسی، هم نخستوزیر دولت موقت، هم شهباز شریف نخستوزیر و آصف زرداری رئیسجمهور در مناسبتهای مختلف از رئیسجمهور کشورمان برای سفر به پاکستان دعوت کرده بودند و استجابت این دعوت در شرایط فعلی مورد استقبال پاکستان قرار گرفت که قطعا در حوزه روابط دوجانبه نقطه عطفی در روابط با پاکستان تلقی میشود.
این دیپلمات کشورمان همچنین بیان کرد: در راستای رویکرد دولت سیزدهم و با توجه به اینکه سیاست اولویت همسایگان و دیپلماسی اقتصادی تعریف شده، پیگیری این ۲ سیاست و اولویت بسیار حائز اهمیت است؛ همچنین مسائل اقتصادی در این سفر بسیار مورد توجه قرار داشت و وزرای اقتصادی ایران از جمله وزیر نفت و جهاد کشاورزی رئیسجمهور را در این سفر همراهی کردند.
در جریان سفر رئیسجمهور به پاکستان، ۲ طرف بر گسترش بیشتر همکاریهای تجاری و اقتصادی توافق کردند و بر تعهد خود برای تبدیل مرز مشترک خود از «مرز صلح» به «مرز شکوفایی» از طریق پروژههای اقتصادی مشترک توسعه محور از جمله ایجاد بازارچههای مرزی مشترک، مناطق آزاد اقتصادی و گشایش مرزهای جدید تاکید کردند.
آنها همچنین بر اهمیت همکاری در حوزه انرژی از جمله تجارت برق، خطوط انتقال نیرو و پروژه خط لوله گاز IP تاکید کردند. رئیسی و شهباز شریف توافق کردند که تجارت دوجانبه خود را طی پنج سال آینده به ۱۰ میلیارد دلار افزایش دهند. همچنین طرفین بر ضرورت مشارکت اقتصادی بلندمدت بادوام و الگوی اقتصادی و ارتباطی مشترک منطقهای، بهویژه برای توسعه اجتماعی-اقتصادی در استان سیستان و بلوچستان ایران و استان بلوچستان پاکستان تأکید کردند.
سرکنسول ایران در کراچی با بیان اینکه پاکستان در حوزه انرژی یکی از کشورهای نیازمند انرژی مخصوصاً گاز طبیعی به شمار میرود، گفت: خط لوله گاز که سالهای طولانی به دلایل تحریمی و فشارهای خارجی کاملا عملیاتی نشده، از موضوعات مورد مذاکره بین ۲ کشور بود و هر ۲ کشور در بیانیه مشترک تاکید کردند که عملیاتیکردن خط لوله گاز را در دستور کار جدی قرار دهند.
این دیپلمات کشورمان خاطرنشان کرد: اقتصاد پاکستان و ایران، اقتصاد مکمل هم هستند، به نحوی که ایران میتواند بسیاری از نیازهای اساسی از جمله برنج، گوشت و محصولات کشاورزی و نیز برخی از تجهیزات پزشکی و اقلام مشابه را از پاکستان تامین کند و در مقابل پاکستانیها میتوانند نیازهای خودشان را در حوزه انرژی و محصولات دانش بنیان و فنآورانه، محصولات پتروشیمی و برخی از محصولات کشاورزی از جمهوری اسلامی ایران تامین کنند.
وی تصریح کرد: یکی از موضوعات اقتصادی که میتواند مورد توجه باشد، بحث استفاده صادرکنندگان پاکستان از کریدورهای زمینی جمهوری اسلامی ایران برای دسترسی به بازار ترکیه، اروپا، آسیای میانه و قفقاز است، در واقع استفاده از کریدور ایران در حوزه لجستیک برای پاکستانیها بسیار مورد توجه است.
در جریان سفر رئیسجمهور به پاکستان و به منظور تقویت بیشتر همکاریهای اقتصادی دوجانبه، هر دو طرف توافق کردند که به سرعت توافقنامه تجارت آزاد (FTA) را نهایی کنند و جلسات بعدی رایزنیهای سالانه دوجانبه سیاسی (BPC) و کمیته تجارت تجاری مشترک (JBTC) و همچنین دور بیست و دوم مذاکرات کمیسیون مشترک اقتصادی (JEC) در آینده نزدیک را برگزار کنند.
آنها همچنین توافق کردند که تبادل منظم کارشناسان اقتصادی و فنی و همچنین هیأتهایی از اتاقهای بازرگانی دو کشور را برای تعمیق همکاریهای اقتصادی تسهیل کنند. با اعلام «نقطه مرزی ریمدان» به عنوان گذرگاه مرزی بینالمللی تحت «TIR» و بازگشایی ۲ بازارچه امرار معاش مرزی نیز موافقت شد.
توافق بر سر عملیاتیکردن کامل مکانیسمهای تجارت مبادلهای بین دو طرف برای تسهیل فعالیتهای اقتصادی و تجاری، به ویژه تحت تلاشهای مشترک مستمر، مانند بازارهای معاش مرزی نیز وجود داشت که به بهبود وضعیت اقتصادی ساکنان محلی کمک میکند و گامی را در راستای افزایش امنیت مرزها بیشتر میسازد.
نوریان در ادامه درباره اجراییشدن توافقات انجام شده در جریان سفر رئیسجمهور به پاکستان اظهار داشت: یکی از موانع اصلی در حوزه تجارت بین ایران و پاکستان نبود کانال بانکی و نداشتن سیستم قانونی و رسمی برای تراکنشهای مالی است، در واقع یکی از مهمترین مشکلات تجار، صادرکنندگان و وارد کنندگان ۲ طرف است و در این زمینه طرفین توافق کردند، در کوتاهترین زمان ممکن کمیته روابط بانکی بین ۲ کشور را فعال کنند و نشستهایی با یکدیگر داشته باشند تا بر روی سازوکارهای ویژهای برای مدیریت مالی صادرات و واردات کار کنند، از جمله تجارت تهاتری یا کانالهای بانکی ویژهای را تعریف کنند تا صادرات و موضوعات بانکی و مالی خود را پیگیری کنند.