• امروز : سه شنبه - ۱ آبان - ۱۴۰۳
  • برابر با : Tuesday - 22 October - 2024
1

وفاق فروشی یا ساختن وفاق؟

  • کد خبر : 7269
  • ۲۸ مهر ۱۴۰۳ - ۲۲:۵۹
وفاق فروشی یا ساختن وفاق؟

«وفاق» کلید واژه‌ی دولت مسعود پزشکیان شده است، هم خودش هم وزرایش هرجا می‌نشینند از «وفاق» حرف می‌زنند، درست هم می‌گویند، اهمیت دارد، اما بهتر است از اول بگویند درحالی‌که «وفاق» وسط ماجرا است، خودش درخت است، باید کارهایی شود تا این درخت به‌ثمر بشیند، با وفاق وفاق کردن که همدلی درست نمی‌شود. اجازه بدهید […]

«وفاق» کلید واژه‌ی دولت مسعود پزشکیان شده است، هم خودش هم وزرایش هرجا می‌نشینند از «وفاق» حرف می‌زنند، درست هم می‌گویند، اهمیت دارد، اما بهتر است از اول بگویند درحالی‌که «وفاق» وسط ماجرا است، خودش درخت است، باید کارهایی شود تا این درخت به‌ثمر بشیند، با وفاق وفاق کردن که همدلی درست نمی‌شود.

اجازه بدهید «وفاق» را ملموس‌تر کنیم، چه‌طور می‌شود افراد یک جامعه درباره یک موضوع مشخص با یکدیگر «وفاق» و همدلی داشته باشند؟ مگر غیر از این است که پیش‌نیاز این «وفاق» ، «اعتماد» است؟ مگر غیر از این است که ملت‌ها و حکومت‌ها به‌شرط وجود «اعتماد» به‌یکدیگر می‌توانند پروژه‌های مشترک انجام دهند؟ اصولاً هر نوع همکاری مبتنی بر «اعتماد» و سرمایه اجتماعی است، بدون «اعتماد» جوامع، گروه‌ها و سازمان‌ها گرفتار دام‌های اجتماعی می‌شوند.

این اعتمادی که قرار است با آن حکومت‌ها و ملت‌ها با یکدیگر پروژه مشترک انجام دهند از کجا ساخته می‌شود؟ خیلی‌ها هستند که تا صحبت از اعتمادسازی می‌شود بلافاصله مانند بسیاری از موارد یقه مردم را می‌گیرند، در این وضعیت گزاره‌هایی مانند «اگر یک به یک ما فلان کار را انجام بدهیم همه چیز درست می‌شود.» یا «اگر هرکسی از خودش شروع کند و مثلاً از فلان کار حمایت کند به یک جمع واحد یکدست می‌رسیم.» و موارد مشابه مانند این‌ها ظهور و بروز می‌کنند، درصورتی‌که این‌ها اصطلاحاً «سرنا را از سر گشادش می‌زنند.»، اصلاً ماجرا برعکس است، هرکاری را می‌خواهید به گردن مردم بیندازید بیندازید اما این یک کار را نه، اعتماد از پایین (ملت) تولید نمی‌شود بلکه از بالا (حکومت) تولید می‌شود، دقیق‌تر آن‌که نوع خاصی از نهادهای سیاسی هستند که اعتماد تولید می‌کنند، نهادهای حکومتی که برابری سیاسی، حقوقی و اجتماعی تولید می‌کنند و بر اصول انصاف، صداقت و بی‌طرفی بنا شده‌اند اعتماد به بار می‌آورند.

حالا باید پرسید منظور از نهادهای حکومتیِ با کیفیت که قرار است اعتماد به‌بار بیاورند کدامند؟ «بو روثستاین» جامعه‌شناس سوئدی معتقد است میان نهادهای بخش نمایندگی سیاست(پارلمان، کابینه احزاب، شورای شهر) و نهادهای بخش اجرای سیاست‌ها(آموزش، بهداشت، پلیس، دستگاه قضایی)، دومی از اهمیت بیشتری برای اعتمادسازی برخوردار است، یعنی اگر مردم در مواجهه با نهاد آموزش مانند مدرسه و دانشگاه، نهاد بهداشت مانند بیمارستان، پلیس و دادگاه‌ها با گزاره‌های بی‌طرفی، اجتناب از خویشاوندگرایی، اجتناب از تبعیض و فساد مواجه شوند آن‌جا است که «اعتماد» ظهور و بروز می‌کند، لذا «همبستگی» با چگونگی درک مردم از عملکرد این نهادها ارتباط مستقیم دارد.

حالا هرچقدر می‌توانید پشت تریبون‌ها به مردم درباره اهمیت «وفاق» بگویید، مردم که مخالف این ایده نیستند، کلید همین «وفاق» هم در جیب خودتان است! اگر گفتن پر تکرار ایده «وفاق» برای این است که مردم را شاهد بگیرند، بسیار خوب ما گوش می‌دهیم، شاهد حرف‌های‌تان هم هستیم، اما دلمان هم برای عملکردتان تنگ شده است؛ وفاق که فروختنی نیست برایش بازاریابی کنیم، ساختنی است، نشانه‌های پررنگ غیرتریبونی می‌خواهد، سازوکارش باید توسط مردم احساس شود.

 

لینک کوتاه : https://roozankhabar.ir/?p=7269
  • نویسنده : مظاهر گودرزی-روزنامه‌نگار

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

برچسب ها
آنتونیو گوترش، سازمان ملل، نیویورک اجتماعی اربعین، عراق، ایران، زائران ارمنستان، جمهوری آذربایجان، درگیری نظامی اصول گرایان، اصلاح طلبان، انتخابات، احزاب افغانستان،مهاجران،افغان،هیرمند،طالبان اقتصاد انتخابات،اصولگرا،مهندسی،خالص،سازی ایران ایران، آمریکا، برجام ایران، آمریکا، برجام، مذاکرات وین، روسیه، میخائیل اولیانوف ایران، روسیه، برجام، مذاکرات وین بازار مسکن، بازار خودرو، رکود اقتصادی، رونق اقتصادی برجام، ایران، آمریکا، اروپا برجام، مذاکرات وین، رابرت مالی، احیای برجام تهران توافق، ایران، برجام، آمریکا تولید تیراندازی حسن یزدانی، دیوید تیلور، کشتی قهرمانی جهان حسن یزدانی، کشتی قهرمانی جهان، دیوید تیلر خبر خبری دانشگاه رئیسی رئیسی، بانک مرکزی، اقتصاد رهبر سیاسی سیل، خسارت، مدیریت بحران، بارندگی غزه،اسرائیل،حماس،فلسطین،الاقصی غزه،حماس،اسرائیل فرانکفورتر آلگماینه زایتونگ، روزنامه فرهنگ فرهنگی متروپل، آبادان، بحران اجتماعی مجلس محرم، عزاداری، ترافیک، تاسوعا و عاشوار مذهبی مهسا امینی، قالیباف، مجلس، گشت ارشاد مهسا امینی، پلیس تهران، گشت ارشاد مهسا امینی، گشت ارشاد، پلیس تهران ورزش وزیر صنعت کاخ باکینگهام، ملکه الیزایت، انگلستان، سلطنت گشت ارشاد، مهسا امینی، اعتراضات