• امروز : شنبه - ۳ آذر - ۱۴۰۳
  • برابر با : Saturday - 23 November - 2024
4

پاکدامنی کشورها

  • کد خبر : 5217
  • ۱۳ بهمن ۱۴۰۲ - ۱۹:۱۷
پاکدامنی کشورها

فساد، برعکسِ پاکدامنی، سوء استفاده از منابع برای منافع شخصی تعریف شده است. نشانه‎‌‌های نفع شخصی را در انواع فساد شامل رشوه‌خواری، اختلاس، پولشویی، زمین‌‎خواری، احتکار، خویشاوند سالاری، بازار سیاه، رانت، رسوایی جنسی و تقلب می‎‌توان یافت. رشوه‌خواری رایج‌ترین نوع فساد در کشورهاست. فساد سرمایه‌گذاری خارجی و داخلی را تضعیف می‌‎کند، اعتماد را از بین […]

فساد، برعکسِ پاکدامنی، سوء استفاده از منابع برای منافع شخصی تعریف شده است. نشانه‎‌‌های نفع شخصی را در انواع فساد شامل رشوه‌خواری، اختلاس، پولشویی، زمین‌‎خواری، احتکار، خویشاوند سالاری، بازار سیاه، رانت، رسوایی جنسی و تقلب می‎‌توان یافت.

رشوه‌خواری رایج‌ترین نوع فساد در کشورهاست. فساد سرمایه‌گذاری خارجی و داخلی را تضعیف می‌‎کند، اعتماد را از بین برده کیفیت خدمات را کاهش می‎‌‌دهد، اقتدار و حاکمیت قانون را تضعیف می‌‎کند. گفته شده که فساد همچون یک سرطان اجتماعی و اقتصادی است. می‎‌تواند به درون سازمان سرایت کند و انواعی از فسادها را تکثیر کند، به‎نحوی که با قانونگذاری یا صدور یک فرمان به‎ طور کامل معالجه پذیر نیست. رابطۀ بین عدالت و فساد و چگونگی تأثیر فساد بر حاکمیت قانون و نقش قوۀ قضائیه در مبارزه با فساد شایستۀ تأمّل و بررسی است.

بنا به گزارش شفافیت بین الملل که در ۱۰ بهمن ماه جاری منتشر شده است دوسوم کشورها امتیازی کمتر از ۵۰ دارند که نشانۀ وجود مشکلات جدی در این کشورهاست. میانگین جهانی رقم ۴۳ است و اغلب کشورها پیشرفتی در مبارزه با فساد نداشته‎‌اند.

همان گونه که ملاحظه می‎شود امتیازات بالا بیشتر مربوط به کشورهای کم جمعیت، مرفه، قانون‎مدار، دموکراتیک و واقع در اروپای غربی هستند. در حالی که پائین‌ترین امتیازات به کشورهای آفریقایی مربوط است. از این رو منصفانه‌تر آن است که ابتدا امتیاز هرکشور با خودش در سال‌های گذشته و سپس با کشورهایی که در همسایگی یکدیگر قرار دارند مقایسه شوند.

امتیازات پاکدامنی کسب شده جمهوری اسلامی در سال ۲۰۱۲، ۲۸ بوده است. در سال بعد با سه پله سقوط به عدد ۲۵ رسیده است. طی دو سال بعد به عدد ۲۷ ارتقا یافته و در سال ۲۰۱۶ به رقم ۲۹ و درسال بعد به بالاترین رقم یعنی امتیاز ۳۰ دست یافته است. صعود پنج پله از عدد ۲۵ تا ۳۰ مربوط به سال‌های ۹۳ تا ۹۶ هجری خورشیدی است که کشور با مذاکرات برجام و امضای آن در حال تنش زدایی با دنیا بوده است.

جمهوری اسلامی در میان ۱۵ کشور همسایه فقط بالاتر از افغانستان (۲۰)، عراق (۲۳)، ترکمنستان (۱۸) و آذربایجان (۲۳) قرار دارد.

پرسش اینکه فساد در کشورمان سیستمی، سازماندهی شده یا موردی است، پرسشی اساسی است. ویژگی متمایز فساد سیستمی آن است که بسیاری از بخش‌های دولت شامل تخصیص بودجه، حسابرسی، بازرسی، نظارت، ارزیابی و اجرا خود دچار فساد شده‌ باشند. این بخش‌‎ها اگر خود دچار فساد شده باشند، کار مبارزه با فساد را بسیار دشوار می‌کنند. شفافیت و افشاگری از مهم‎ترین عوامل ضد فساد شمرده می‌‎شوند. افشاگری در شرایط جاری کشور نیازمند ازخود‌گذشتگی و خطرپذیری شده است.

مادامی که مشوق‌‎هایی قانونی برای افشاگران در نظر گرفته نشود و هزینه‎های افشاگری کاهش نیابد، انتظار زیادی برای بهبود وضع نباید داشت.

 

لینک کوتاه : https://roozankhabar.ir/?p=5217
  • نویسنده : محمد صادق ربانی- پژوهشگر

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

برچسب ها
آنتونیو گوترش، سازمان ملل، نیویورک اجتماعی اربعین، عراق، ایران، زائران ارمنستان، جمهوری آذربایجان، درگیری نظامی اصول گرایان، اصلاح طلبان، انتخابات، احزاب افغانستان،مهاجران،افغان،هیرمند،طالبان اقتصاد انتخابات،اصولگرا،مهندسی،خالص،سازی ایران ایران، آمریکا، برجام ایران، آمریکا، برجام، مذاکرات وین، روسیه، میخائیل اولیانوف ایران، روسیه، برجام، مذاکرات وین بازار مسکن، بازار خودرو، رکود اقتصادی، رونق اقتصادی برجام، ایران، آمریکا، اروپا برجام، مذاکرات وین، رابرت مالی، احیای برجام تهران توافق، ایران، برجام، آمریکا تولید تیراندازی حسن یزدانی، دیوید تیلور، کشتی قهرمانی جهان حسن یزدانی، کشتی قهرمانی جهان، دیوید تیلر خبر خبری دانشگاه رئیسی رئیسی، بانک مرکزی، اقتصاد رهبر سیاسی سیل، خسارت، مدیریت بحران، بارندگی غزه،اسرائیل،حماس،فلسطین،الاقصی غزه،حماس،اسرائیل فرانکفورتر آلگماینه زایتونگ، روزنامه فرهنگ فرهنگی متروپل، آبادان، بحران اجتماعی مجلس محرم، عزاداری، ترافیک، تاسوعا و عاشوار مذهبی مهسا امینی، قالیباف، مجلس، گشت ارشاد مهسا امینی، پلیس تهران، گشت ارشاد مهسا امینی، گشت ارشاد، پلیس تهران ورزش وزیر صنعت کاخ باکینگهام، ملکه الیزایت، انگلستان، سلطنت گشت ارشاد، مهسا امینی، اعتراضات