• امروز : شنبه - ۱۴ مهر - ۱۴۰۳
  • برابر با : Saturday - 5 October - 2024
46
گزارش «روزان» از وضعیت استیضاح وزیر صمت

استیضاح بی‌سرانجام

  • کد خبر : 1141
  • ۱۰ شهریور ۱۴۰۱ - ۱۰:۴۷
استیضاح بی‌سرانجام
پیکان انتقادات صرفا به سوی رئیس جمهور نیست و برخی نمایندگان، قالیباف را به عنوان رئیس مجلس که با وساطت او این استیضاح به تعویق افتاده است، نیز مقصر می­دانند

سرویس سیاسی: هفتم تیرماه سال جاری بود که وزیر صنعت، معدن و تجارت (صمت) برای پاسخ به سوالات نمایندگان، در بهارستان حاضر شد و در نهایت پاسخ­هایش نتوانست نمایندگان را قانع کند. با این حال چرخ استیضاح از حرکت بازایستاد.

ماجرا از این قرار بود که علیرغم آنکه امضاءهای استیضاح وزیر صمت از حد نصاب نیفتاده بود ولی با پادرمیانی قالیباف و درخواست او برای مهلت دو ماهه نمایندگان به دولت، استیضاح به تعویق افتاد. استدلال رئیس مجلس این بود که از آنجا که دولت طرح تفکیک وزارتخانه را در دست دارد و در ماه­های آتی دولت لاجرم باید وزرای جدیدی برای دو وزارتخانه جدید به مجلس معرفی کند، بنابراین با فرض معرفی مجدد رضا فاطمی امین، وزیر فعلی وزارت صمت، نمایندگان می‌توانند در آن مقطع رای اعتماد ندهند.

بابایی کارنامی، عضو کمیسیون اجتماعی و از جمله نمایندگان حامی استیضاح وزیر صمت درباره چرایی به سرانجام نرسیدن استیضاح وزیر سمت می­گوید: «استیضاح فاطمی امین براساس تشخیص رئیس مجلس مطرح نشد؛ البته قالیباف هم براساس درخواستی که خود رئیس جمهور از وی کرده بود، این کار را انجام داد و این رویه عرف است. به عبارت دیگر رئیس جمهور از رئیس مجلس درخواست کرد به شرطی که شما وزیر صمت را استیضاح نکنید، من این کار را می‌کنم، لذا رئیس مجلس هم از ما خواهش کرد.»

وی درباره شرط مجلس برای خارج کردن استیضاح وزیر صمت چه بود، یادآوری می­کند: «رئیسی گفت که من تا شهریورماه دو وزیر جدید در دو وزارتخانه انتصاب می‌کنم.»

این نماینده مجلس در پاسخ به اینکه یعنی رئیسی تا شهریورماه می‌خواهد دو وزیر جدید وارد کابینه کند؟ اظهار می­کند: «بر اساس صحبتی که قالیباف کرد، بله دو وزیر جدید معرفی می‌شود.»

اختلاف‌نظر نمایندگان درباره استیضاح

اکنون اما با گذشت دو ماه به نظر می‌رسد خبری از اجرای تفکیک وزارت صنعت، معدن و تجارت به دو وزارتخانه صنایع و معادن و نیز بازرگانی، در کار نیست و به تبع آن وزیر این وزارتخانه هم پشت میز کار خود باقی خواهد ماند.

با این حال به نظر می‌رسد این وضعیت دست‌کم از سوی استیضاح‌کنندگان وزیر قابل قبول نبوده است.

صدیف بدری،نماینده مردم اردبیل در مجلس که یکی از درخواست‌کنندگان استیضاح نیز بوده است، در این مورد صراحتا می‌گویدکه اگر طی هفته جاری وضعیت وزارت صمت تعیین تکلیف نشود، بحث استیضاح مجددا به جریان خواهد افتاد… ما از دولت در این خصوص گله‌مند هستیم، من فکر می‌کنم دولت اراده‌ای برای تفکیک وزارتخانه ندارد.

وی ادامه می‌دهد: «در هفته گذشته با آقای قالیباف صحبت کردیم و متوجه شدیم که ظاهرا نظر دولت همان مصوبه‌ای است که از قبل در مجلس بود و شورای نگهبان ایراد گرفته بود، که دولت با آن موافق است تا توسط آن وزارت بازرگانی تشکیل شود. اگر طی هفته جاری این اتفاق صورت نگیرد، ما همچنان روی حرف خودمان هستیم و معتقدیم که بحث‌ها و چالش‌هایی که در وزارتخانه وجود داشت همچنان وجود دارد و رفع نشده است. در نتیجه ما مصر هستیم که ایشان واقعا به درد این وزارتخانه نمی‌خورد.»

به نظر می رسد بین نمایندگان در باره کافی و مثبت بودن قدم‌هایی که فاطمی امین برای بازارها برداشته اختلاف نظر وجود دارد و چنانچه دولتی‌ها برای تفکیک اقدامی نکنند، بار دیگر طرح استیضاح وزیر صمت به بهارستان می‌آید.

 با این حال به نظر نمی‌آید که از این منظر نمایندگان، با صدیف بدری همنظر و موضع یکسانی داشته باشند.

چنانچه علی اکبر کریمی عضو کمیسیون صنایع و معادن، با اشاره به طرح تفکیک وزارتخانه، همزمان با بحث استیضاح وزیر این وزارتخانه، می‌گوید: «در آن روزها از سوی دولتی‌ها مخالفتی با اجرای طرح تفکیک نشد و موضعی خلاف خواست مجلس از سمت دولتی‌ها دیده نشد، بر همین اساس ما همچنان منتظر هستیم تا دولت تفکیک را اجرایی کند.»

او با یادآوری اینکه وزیر کنونی صمت قدم‌هایی در جهت رفع مسایلی که باعث طرح استیضاح شده بود، برداشته است، تصریح می‌کند: «با این اقدامات پرونده استیضاح بسته شده.»

درباره رفع ایرادات وارده توسط وزارت صمت نیز اختلاف وجود دارد. در حالی که کریمی اقدامات صورت گرفته در حل مسایل وزارت صمت را کافی می‌داند، بدری در این مورد می‌گوید: «طی این دو ماه ما چیزی از رفع ایرادات و مشکلات در این وزارتخانه ندیدیم. البته احتمال می‌دهم که طی هفته جاری وضعیت وزارت صمت تعیین تکلیف شود اما اگر چنین نشد بحث استیضاح مجددا به جریان خواهد افتاد.»

در مجموع آنچه در عمل رخ داده، بدین ترتیب بوده که مهلت دو ماهه مجلس به دولت، فرصتی برای رفع اشکالات مورد نظر نمایندگان بوده است و فاطمی امین در این راستا، آیین نامه واردات خودرو را ابلاغ و حذف خودروهای بی‌کیفیت داخلی را اعلام کرده و از توقف تولید خودروهای تیبا، سمند ، پژو ۴۰۵ و ساینا خبر داده است. با این امید که بتواند حداقل در بخش خودرو، نمایندگان مجلس را راضی کند. اما در خصوص افزایش قیمت لوازم خانگی، وزیر صمت دستاوردی نداشته است.

با وجود در جریان بودن این مباحث، روز یکشنبه، سیدجوادحسینی‌کیا عضو کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی در گفتگو با تسنیم با اشاره به حضور وزیر صمت در جلسه کمیسیون صنایع مجلس، گفته است: بعد از حضور آقای فاطمی‌امین در کمیسیون صنایع و پاسخ ایشان به سؤالات و ابهامات نمایندگان، تعدادی از نمایندگان استیضاح‌کننده امضای خود را پس گرفتند.

دولت قصدی برای تغییر کابینه ندارد

وی گفت: نمایندگان استیضاح‌کننده به هیئت‌رئیسه اعلام کردند که استیضاح، دیگر نصاب قانونی لازم را ندارند و بنابراین باید از دستور کار مجلس خارج شود.

همچنین  علی بهادری جهرمی سخنگوی هیئت دولت در این باره می­گوید: «دولت هیچ برنامه‌ای برای تغییر هیچ یک از وزرا ندارد اعم از فرا اقتصادی یا کادر اقتصادی، هیچ تغییری وجود ندارد.»

همچنین بهادری جهرمی در توضیح «سرنوشت تفکیک وزارت صنعت، معدن و تجارت » و «وزرای جدید بازرگانی و صمت» اظهار می­کند: «وزارت صنعت، معدن و تجارت موضوع بحث نیست و وزارت صنعت، معدن و تجارت به‌جای خود باقی است و در اینجا بحث تشکیل وزارتخانه جدید بازرگانی مطرح است یعنی به‌شیوه سابق که قبل از ادغام وزارت بازرگانی بوده است، برگردیم و آن هم بحث دولت نیست و توسط مجلس مطرح شده است.»

بنابر آنچه طرح شد، بسیاری از تحلیل­گران سیاسی پیش­بینی می­کنند که نمایندگان خواستار استیضاح نمی­توانند خواست خود را پیش ببرند. در واقع از همان زمان که روند استیضاح به تعویق افتاد، چنین سرانجامی برای آن قابل تصور بود. به ویژه آنکه  از یک سو فاطمی امین، با برنامه­ها و اقداماتی که در زمینه خودرو انجام داده، توانسته است، از شدت و کثرت مخالفت­ها در بهارستان علیه خود بکاهد. از سوی دیگر نمایندگان مجلس این روزها درگیر تصدی وزارتخانه دیگری نیز در مجلس هستند؛ وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی. وزارتخانه­ای که وزیر آن اگرچه نه با استیضاح مجلس، بلکه با فشارها و تهدیدهای نمایندگان، خود استعفا داد و حالا با گذشت حدود ۳ ماه همچنان بدون وزیر و با سرپرست اداره می­شود.

در این میان پیکان انتقادات صرفا به سوی رئیس جمهور نیست و برخی نمایندگان، قالیباف را به عنوان رئیس مجلس که با وساطت او این استیضاح به تعویق افتاده است، نیز مقصر می­‌دانند.

لینک کوتاه : https://roozankhabar.ir/?p=1141

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

برچسب ها
آنتونیو گوترش، سازمان ملل، نیویورک اجتماعی اربعین، عراق، ایران، زائران ارمنستان، جمهوری آذربایجان، درگیری نظامی اصول گرایان، اصلاح طلبان، انتخابات، احزاب افغانستان،مهاجران،افغان،هیرمند،طالبان اقتصاد انتخابات،اصولگرا،مهندسی،خالص،سازی ایران ایران، آمریکا، برجام ایران، آمریکا، برجام، مذاکرات وین، روسیه، میخائیل اولیانوف ایران، روسیه، برجام، مذاکرات وین بازار مسکن، بازار خودرو، رکود اقتصادی، رونق اقتصادی برجام، ایران، آمریکا، اروپا برجام، مذاکرات وین، رابرت مالی، احیای برجام تهران توافق، ایران، برجام، آمریکا تولید تیراندازی حسن یزدانی، دیوید تیلور، کشتی قهرمانی جهان حسن یزدانی، کشتی قهرمانی جهان، دیوید تیلر خبر خبری دانشگاه رئیسی رئیسی، بانک مرکزی، اقتصاد رهبر سیاسی سیل، خسارت، مدیریت بحران، بارندگی غزه،اسرائیل،حماس،فلسطین،الاقصی غزه،حماس،اسرائیل فرانکفورتر آلگماینه زایتونگ، روزنامه فرهنگ فرهنگی متروپل، آبادان، بحران اجتماعی مجلس محرم، عزاداری، ترافیک، تاسوعا و عاشوار مذهبی مهسا امینی، قالیباف، مجلس، گشت ارشاد مهسا امینی، پلیس تهران، گشت ارشاد مهسا امینی، گشت ارشاد، پلیس تهران ورزش وزیر صنعت کاخ باکینگهام، ملکه الیزایت، انگلستان، سلطنت گشت ارشاد، مهسا امینی، اعتراضات