گروه سیاسی- بالاخره ۱۳ روز پس از حمله اسرائیل به ساختمان کنسولی ایران در دمشق و به شهادت رسیدن دو فرمانده ارشد سپاه قدس و ۵ نیروی مستشاری جمهوری اسلامی در سوریه، بامداد روز یکشنبه ۲۶ فروردین سپاه پاسداران با حمله ترکیبی، برای نخستین بار به خاک اسرائیل حمله کرد و گمانهزنی ها و نگرانیها درباره گسترش جنگ درخاورمیانه در بین مردم منطقه و سیاستمداران جهان را به بالاترین حد خود رساند.
سرلشکر محمد باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح درباره این حملات که از آن به عنوان عملیات «وعده صادق» نام برد به خبرنگار صداوسیما گفت: «تعداد قابل توجهی پهپاد و موشکهای کروز و بالستیک در این عملیات مورد استفاده قرار گرفت و با استفاده تاکتیکهای خوب اندیشیده شد و طراحی مناسب صورت گرفت که نه گنبد آهنین و نه سپر دفاع موشکی رژیم صهیونیستی نتوانست مقابلهی قابل توجهی با این عملیات داشته باشد و عملیات به اهدافش نائل شد.»
باقری افزود: «ما این عملیات را منتج به نتیجه میبینیم و از نظر ما پایان یافته و قصدی بر ادامهی آن نیست اما در صورت تحرک اسرائیل علیه ما عملیات بعدی ما بزرگتر خواهد بود.»
همچنین سرلشکر حسین سلامی فرماندهکل سپاه پاسداران هم گفت: «ما عملیات محدودی انجام دادیم و این عملیات در حد و اندازه شرارتهای رژیم اسرائیل بود و میتوانست گسترده باشد اما آنرا به صورت محدود انجام دادیم.»
سلامی این را هم اضافه کرد: «بخشی از اصابتهایی که گزارش دقیق، مستند و میدانی از آنها داریم نشاندهنده این است که این عملیات با موفقیتی بیش از حد انتظار اتفاق افتاده است.»
اما در مقابل دانیل هاگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل مدعی شد که ۹۹% از حملات موشکی ایران را رهگیری و منهدم کردهایم. رسانهها اسرائیلی هم همزمان مدعی شدند که در عملیات ایران علیه اسرائیل تنها یک کودک مسلمان ساکن اسرائیل، توسط ترکش یکی از موشکهای رهگیری شده مصدوم شده است و تحت مداوا قرار دارد که رسانهها عبری میگویند وضعیت او رضایت بخش نیست.
این در حالی است که علیرضا سلیمی، عضو هیات رئیسه مجلس مدعی شد که در جریان عملیات وعده صادق علیه اسرائیل، ۲۸۰ موشک و پهپاد با مدیریت جنگ الکترونیک به مراکز نظامی اسرئیل شلیک شده که اکثر آن ها به هدف اصابت کرده است.
طبق گزارش خبرگزاری تسنیم، پهپادهای پرتابشده به سمت اسرائیل از نوع شاهد ۱۳۶ است و که در این صورت، این نخستین بار است که سپاه از پهپادهای انتحاری خود در تعداد بالا و بُرد بالای یک هزار کیلومتر استفاده کرده، هرچند بهگفتهٔ ارتش اسرائیل همهٔ ۱۷۰ پهپاد پرتابشده پیش از رسیدن به خاک اسرائیل ساقط شدند. گفته میشود که قیمت نهایی تولید هریک از این پهپادها حدود ۲۰ تا۵۰ هزار دلار باشد.
جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا البته در تماس تلفنی با بنیامین نتانیاهو به او گفت: «تو به پیروزی رسیدی و به این پیروزی قانع باش.» جمله قابل تاملی که حاکی از این است که آمریکا تحت هیچ شرایطی موافق پاسخ احتمالی اسرائیل به حملات سپاه نیست. همانگونه که پیشتر هم به دو طرف ماجرا توصیه کرده بود منطقه را دچار تنش بیشتر نکنید.
اکسیوس هم به نقل از یک مقام ارشد کاخ سفید نقل کرده که جو بایدن در این مکالمه تلفنی خود با بنیامین نتانیاهو یادآوری کرده است که آمریکا در حمله احتمالی متقابل اسرائیل به ایران شرکت نخواهد کرد.
هرچند «بنیامین نتانیاهو» پیش از این تماس طی پیامی در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: ما (عملیات موشکی و پهپادی ایران) را رهگیری و دفع کردیم. ما پیروز خواهیم شد.
همچنین بایدن پس از پایان حملات گفت: «به دستور من، برای حمایت از دفاع اسرائیل، ارتش آمریکا طی هفته گذشته هواپیماها و ناوشکنهای دفاع موشکی ضدبالستیک را در منطقه مستقر کرده بود. به لطف این استقرارها و مهارت فوقالعاده نیروهای نظامیمان، ما به اسرائیل کمک کردهایم تقریباً تمام پهپادها و موشکهای ورودی را سرنگون کند.»
آمریکا، انگلیس و فرانسه سه کشوری بودند که در جریان عملیات سپاه علیه تلآویو که شامل، ۱۸۵ پهپاد، ۳۶ موشک کروز و ۱۱۰ موشک زمین به زمین بود، به دولت نتانیاهو کمک شایانی کرده است. همچنین اردن هم در همراهی با اسرائیل با صادرکردن بیانیهای اعلام کرد به ایران اجازه نخواهد داد از آسمان این کشور برای عبور پهپادهای انتحاری به سمت اسرائیل استفاده کند. هچنین ساعتی پس از اعلام رسمی آغاز حملات ایران به سمت اسرائیل، عراق، سوریه و لبنان هم آسمان خود را بستند و اجازه استفاده از آسمان خود در جهت درگیری ایران و اسرائیل را ندادند.
حشمتالله فلاحتپیشه در واکنش به این درگیریها ضمن ابراز نگرانی گفت: «امیدوارم طرف اسرائیلی اقدام واکنشی را نداشته باشد، زیرا اگر واکنش نشان دهد، آن زمان میتوان گفت که یک جنگ تمام عیار صورت میگیرد. »
این تحلیلگر مسائل منطقه گفت: «ایران یک جنگ قصاصی را انجام داد؛ قصاص حمله به کنسولگری که حق طبیعی اش است. اما اگر نتانیاهو به این جنگ پاسخ دهد، خیلی زود یک جنگ تمامعیار میان ایران و اسرائیل صورت میگیرد و به طور طبیعی دامنه جنگ فقط محدود به ایران و اسرائیل نیست و ممکن است برخی از آبراههای بینالمللی هم دچار چالش شود.»
به هر ترتیب قرار است عصر روز یکشنبه جلسهای در شورای امنیت سازمان ملل و جلسه دیگری با حضور اعضای «گروه هفت G7» در واکنش به این حملات تشکیل شود.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد هم روز یکشنبه، تشدید شدید تنش ناشی از حمله گسترده ایران به اسرائیل را محکوم کرد و گفت: «از خطر بسیار واقعی تشدید تنش ویرانگر در سطح منطقه عمیقاً نگران هستم».
او از طرفها خواست «از هر اقدامی که میتواند منجر به درگیریهای نظامی بزرگ در جبهههای متعدد در خاورمیانه شود، اجتناب کنند».
امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه هم با محکوم کردن قاطع حمله مستقیم نظامی و بیسابقه جمهوری اسلامی به اسرائیل گفت این رویداد، بیثبات کردن خاورمیانه است.
ریشی سوناک، نخستوزیر بریتانیا هم حملات ایران را محکوم کرد و مدعی شد این حملات آشوب به دنبال خواهد داشت. جوزپ بورل، مسئول روابط خارجی اتحادیه اروپا و وزیرخارجه آلمان هم نگرانی خود از تشدید درگیریها در منطقه ابراز نگرانی کردند.
با این حال حسین امیرعبدالهیان، وزیر امور خارجه کشورمان هم در پیامی در توییتر با مسئولانه خواندن دفاع مشروع ایران از پایان یافتن عملیات دفاعی در صورت عدم حمله مجدد اسرائیل خبر داد و نوشت: « جمهوری اسلامی ایران، در این مقطع، قصدی برای ادامه عملیات دفاعی ندارد، اما در صورت لزوم، برای صیانت از منافع مشروع خود در برابر هرگونه تجاوز جدید، تردید به خود راه نخواهد داد.»
همزمان وزارت خارجه در بیانیهای اعلام کرد: «در پی مواضع غیر مسئولانه برخی مقامات انگلیس، فرانسه و آلمان در قبال پاسخ متقابل جمهوری اسلامی به سلسله اقدامات رژیم صهیونیستی علیه اتباع و منافع کشورمان که آخرین مورد آن حمله بزدلانه به سفارت کشورمان در دمشق بود، سفرای انگلیس، فرانسه و آلمان در تهران را به صورت جداگانه به وزارت امور خارجه احضار کرده است.»
همچنین ژاپن، عربستان و پاکستان هم در بیانیه هایی جداگانه حملات تلافیجویانه ایران به اسرائیل را عامل تشدید تنش توصیف کرده و عمیقا از این وضعیت ابراز نگرانی کردند.
اما در طرف دیگر ماجرا حماس، حزبالله لبنان و طالبان سه گروهی بودند که از حملات ایران علیه اسرائیل حمایت کردند و مجازات نتانیاهو را حق مشروع جمهوری اسلامی معرفی کردند.
به هر ترتیب با وجود اینکه رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران اشاره کرده که عملیات را خاتمهیافته میدانیم اما صبح روز یکشنبه در خیایانهای تهران بیلوردهای جدیدی نصب شده که روی این بیلبوردها به زبان عبری نوشته شده: «حمله بعدی، پایان کشور جعلیتان خواهد بود.»
ابتکارعملی از سوی شهرداری تهران و طیف موسوم به سوپرانقلابیها که بدون توجه به شرایط کشور به نظر میرسد عملیات «وعده صادق» آنها را راضی نکرده است. در طرف دیگر درگیری یعنی در اسرائیل هم، راستگرایان افراطی این کشور در حال فشار به دولت نتانیاهو هستند تا پاسخ متقابلی به ایران بدهد.